Det både hurras och buas från vänster och höger efter att EU:s handelsutskott i dag röstade igenom ett betänkande om frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP).

 I eftermiddags röstade EU:s handelsutskott om ett betänkande om hur EU-parlamentet ska ställa sig till ett frihandelsavtal med USA. Den brännande frågan var om ett investeringsskydds (ISDS) ska ingå eller inte. Utskottet behandlade flera ändringsförslag och när sedan röstade en kompromiss igenom med siffrorna 28 röster för och 13 röster emot.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna såg sig själva som vinnare efter omröstningen medan Vänsterpartiet såg resultatet som ett nederlag för demokratin. Resultatet är att det finns kvar skrivningar som kan leda till ett investeringsskydd.

Flera socialdemokratiska röster är emot ett investeringsskydd men Marita Ulvskog (S) beskriver omröstningen som en framgång.

”Bättre resultat än jag vågat hoppas i EU-omröstning om TTIP. Både när det gäller löntagares rättigheter, miljö, mat – och ISDS” skriver hon på Twitter.

Efteråt sa Martin David, talesperson för den socialdemokratiska gruppen, att betänkandet ger ett ökat skydd för sociala rättigheter. De tog också fasta på att utskottet vill att EU-kommissionen ska fortsätta att kräva de flesta investeringstvisterna ska lösas i internationella domstolar. Investeringsskyddet ska dock finnas kvar i förhandlingarna.

Moderaterna, som pläderat för ett investeringsskydd i frihandelsavtalet, var också nöjda.

”Frihandelsvännerna i handelsutskottet vann i dag. Vi sa JA till ett ambitiöst frihandelsavtal med USA!” skrev Christoffer Fjellner på Twitter direkt efter omröstningen.

Vänsterpartisten Malin Björk var dock besviken och anser att kompromissen är dålig för demokratin:

– I omröstningen om konfliktmineraler valde högern företagen framför mänskliga rättigheter och demokrati, nu gjorde man samma sak. Tyvärr fick man denna gång med sig socialdemokratiska gruppen i sista stund. Vänstern och många andra kommer nu göra allt vi kan för att se till att resultatet blir ett annat när parlamentet får rösta.

EU-parlamentet ska rösta om hur man ska ställa sig till TTIP-förhandlingarna. Troligen sker omröstningen den 10 juni.