De levande döda har vaknat och nu vill fackliga aktivister i Australien att medlemmarna ska klä ut sig till zombier.

– Arbetsvalet är dött, begravt och kremerat, hävdade den tidigare premiärministern Tony Abbot efter flera års strid.

Men liket verkar leva. Arbetsvalet – eller work choices – är återigen uppe på landets politiska agenda och nu har facket dragit igång en stor zombiekampanj.

Med korta zombiefilmer och uppmaningar om att klä ut sig till levande döda försöker de uppmärksamma ett nygammalt förslag som verkar ha kravlat sig upp ur arbetsmarknadens grav.

2005 införde regeringen – som leddes av Johan Howard – radikala förändringar av arbetsmarknaden. De introducerade arbetsvalet.

I stället för att gå omvägen via parterna skulle arbetsgivarna kunna sluta individuella avtal. Arbetsmarknaden skulle bli smidigare och effektivare, hoppades regeringen.

Företagen skulle exempelvis lättare kunna anställa och säga upp personal och möjligheterna att gå ut i konflikt skulle inskränkas.

Det blev ett ramaskri.

Facken protesterade. Enligt dem var det ett sätt att sidsteppa parterna. Särskilt låginkomsttagare drabbades, visade flera analyser. De hade inte samma förhandlingsstyrka som höginkomsttagare.

Efter tunga protester dödförklarade premiärminister Tony Abbot reformen 2010.

Han vann dock valet igen 2013 och nu är frågan om arbetsvalet uppe igen.

Regeringen vill förändra villkoren inom sjöfarten där det ska bli möjligt att göra avsteg från minimilöner och anställningsskydd samt inskränka möjligheterna att sluta kollektivavtal.

I början av året presenterade en kommitté som skulle se över landets produktivitetsutveckling förslag om att göra avsteg från minimilönerna.

Regeringen ser över landets arbetsmarknadslagar och Acftu (australiensiska LO) är oroliga att regeringen ska lyssna på de företag som vill ha tillbaka den tidigare reformen och enligt fackliga aktivister har zombien vaknat.