David Athle fixar i ostdisken. Foto: Claudio Bresciani

David Athle fixar i ostdisken. Foto: Claudio Bresciani

Tatueringar är en självklar del av David Athles kropp. Under alla sina år i livs­medelsbranschen har han aldrig haft problem med att stolt visa upp dem.

Arbetsdagen är snart slut och David Athle ställer i ordning ost i charkuteridisken på Coop i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Här har han jobbat nästan ett år efter dryga tolv år i en annan Coop-butik.

En kortärmad grön pikétröja skyler överkroppen. Längs armarna syns flera tatueringar. Ena underarmen pryds av gröna blixtar. På vänstra överarmen syns rollfiguren Alf, från den amerikanska tv-serien med samma namn.
– Jag och en kompis började titta på Alf för några år sedan och bestämde oss för att göra likadana tatueringar, säger David Athle och skrattar.

På hans högra överarm syns en tatuering som föreställer låten Dynamite sex doze av favoritbandet Glorius Bankrobbers.

Under tröjan finns fler tatueringar, liksom en liten eldflamma på vänstra örat.
– Den gjorde jag för att jag ville känna hur det kändes på örat – ont! Jag gillar utmaningen med vad som gör ondast.

Utöver de synliga tatueringarna har David Athle också flera hål i öronen liksom en piercing i näsan.
– Jag har aldrig haft problem med mina chefer kring hur jag ser ut. Vissa kunder har gett kommentarer, men de har mest varit positiva.

David Athle anser att alla borde få se ut hur de vill, med ett undantag:
– Det är inte riktigt okej att tatuera ansiktet för det förstör en persons utseende och det ser lite otrevligt ut. Sedan har det såklart betydelse vad det är för tatueringar som den anställde har och om de inte går att dölja, säger han efter arbetspassets slut.

I ett trångt fikarum berättar han att han aldrig ångrat en tatuering och att han nästan blir förvånad om en person inte är tatuerad i dag.
– Folk är i allmänhet mer fascinerade av tatueringar än de har negativa synpunkter.

För den som funderar över att skaffa sig en mer synlig tatuering men är oroad för hur den framtida yrkeskarriären då kan se ut ger David Athle bara ett råd.
– Man kan få sparken av en annan anledning än en tatuering och då står man där utan sin tatuering och utan pengar att kunna göra den.

LÄS OCKSÅ
• Så mycket kan arbetsgivaren bestämma över ditt utseende