Gravid och propert klädd på jobbet kan vara en svår kombination. Men lösningar finns. På begäran från personalen införde LKAB mamma­byxor.

Det kan vara nog så svårt att hitta lämpliga vardagskläder för gravida kvinnor. För dem som måste arbeta i uniform är det ibland hopplöst.

Hos Polisen finns inga anpassade uniformer för gravida. Det är dock få kvinnliga poliser som jobbar i yttre tjänst när de är så pass gravida att det syns, enligt presstjänsten.

På SJ har det emellertid funnits mammakläder i många år. Tågvärdar kan komma i både byxa och skjorta som är anpassade för gravidmagar.

Så sent som 2009 var gruvbolaget LKAB bland de första industriföretagen att ta fram en kollektion arbetskläder för kvinnor. Innan dess fick kvinnliga anställda hålla till godo med blåställ i herrstorlekar. Passformen på framförallt byxorna var inte anpassade efter kvinnohöfter och ett arbete med att ta fram nya arbetskläder påbörjades. Ett år tidigare togs en mammabyxa fram, men den upplevdes som obekväm och varm. I fjol lanserades så en ny variant som passar till slutet av graviditeten.

– Plaggen vi har i dag för kvinnor är underställ, underkläder och ytter­plagg av standardmodeller, säger Mikael Rantakyrö, arbetsmiljöut­vecklare.