Samstämda  kollegor på Synsam i Hudiksvall. Foto: Mats Andersson

Samstämda kollegor på Synsam i Hudiksvall. Foto: Mats Andersson

 

Välkommen till butiken där de anställda har färgkoder på sina arbetskläder. Synsam i Hudiksvall kom på hur kunderna snabbt kan se vilka som jobbar.

I dag är det torsdag och då gäller kornblått. Veckans arbetsdagar har alla varsin färg och då vet personalen i Synsambutiken hur de ska klä sig på morgonen.

– Huvudsaken är att man har något synligt på sig i just den färgen som gäller för dagen. I övrigt kan man välja vilken typ av plagg man vill klä sig i, säger butikschefen Torsten Wallén.

Till en början införde Synsam i Hudiksvall och Iggesund likadana arbetskläder för de anställda. Det kunde till exempel vara en likadan skjorta eller en likadan kavaj. Men det var svårt att få de anställda att vilja sätta på sig likadana plagg eftersom alla inte passar i allt. För två år sedan kom de istället på att de skulle införa färgkoder och detta uppmärksammades direkt av kunderna.

– De ger ofta kommentarer och poängterar vårt färgval. De känner direkt igen vilka som arbetar i butikerna tack vare färgkoden, säger Torsten Wallén.

Synsam ger alla sina anställda i Sverige 2 000 kronor i bidrag årligen till arbetskläder. Torsten Wallén berättar att det på central nivå länge har varit tal om en uniform klädkod men att det hela tiden drar ut på tiden på grund av många viljor. Tills vidare kör han och de tio anställda därför vidare på sin färgkod. Och snart är det dags för ett nytt färgschema. Personalen bestämmer tillsammans nya färger varje höst och vår.

– Det finns butiker och kedjor från andra branscher som hört av sig och vill veta hur vi tänker när vi klär oss i färgkoder, säger Torsten Wallén.

Synsams färger

Måndag: kornblått

Tisdag: svart

Onsdag: vinrött

Torsdag: kornblått

Fredag: svart

Lördag: vinrött