Efter mycket hårda förhandlingar enades SAS och piloterna om ett nytt avtal och storstrejken blåstes av. SAS-chefen Rickard Gustafson kallar det ett modernt avtal som ökar bolagets konkurrensförmåga

Över hundra flygningar ställdes in men i eftermiddag ska trafiken fungera normalt.

Ska man gå efter parternas ansiktsutryck när de kom ut från Svenskt näringslivs lokaler på förmiddagen var det SAS som drog det längsta strået i förhandlingarna.

– Vi har fått ett modernt avtal som gör att vi får den flexibilitet som vi behöver och vi kan anpassa vår produktion till kundernas behov. Vi kan bättre utnyttja vår kapacitet på sommaren och flyga dit kunderna vill när de vill. Vi har gjort en radikal förändring av ett avtal som funnits väldigt länge, säger Rickard Gustafson.

– Det har varit en tuff och oerhört komplicerad förhandling. Vi har fått ge väldigt mycket på arbetstider för våra långlinjepiloter, men lyckats sänka arbetsbelastningen något för våra kortlinjepiloter, säger Svensk pilotförenings Peter Larsson.

SAS har velat göra om avtalet för att kunna förlägga arbetstiden på ett annat sätt. Bolaget har många flygningar under semestertider och vill därför göra förändringar som gör det enklare att förlägga arbetstiden dit. Samtidigt vill piloterna ha semester under sommarmånaderna.

Piloterna fick dessutom nöja sig med en beskedlig löneökning på 1 procent, ytterligare 1 procent i det som kallas steguppflytt och en satsning på nyanställda piloter.

Vid sidan om kravet på ökad flexibilitet har förhandlingarna rört anställningsformer.

– Många flygbolag väljer i dag anställningsformer som vi inte är vana vid i Skandinavien och som vi i SAS inte ställer oss bakom. Därför är det väldigt glädjande att vi hittat en lösning där våra duktiga piloter kan behålla anställningen i flygbolaget med villkor som vi är vana vid i Skandinavien, säger Rickard Gustafson.

Sedan tidigare har 110 flygningar ställts in i dag i förebyggande syfte. Det rör sig huvudsakligen om svenska inrikesflygningar, men även ett antal avgångar till Europa och enstaka till andra delar av världen ställs in. Det innebär att tio procent av torsdagens 1 070 planerade flygningar ställs in, vilket berör omkring 11 000 passagerare.

– Vi ska åka på bröllopsresa till Mexiko. Vi har tagit tåget hit från Sundsvall och fick besked här klockan sex i morse om att det var inställt, säger Ida Stjernstedt, som står i kön till ombokningsdisken, som ringlar sig flera hundra meter på Arlanda.

– Det känns lite oroligt, jag har ingen aning om vad som händer. Vi får vänta och se.

Förhandlingarna mellan SAS och det norska pilotfacket bröt samman tidigt i morse. Därmed går i första omgången sex norska piloter ut i strejk från och med i dag.

– Vi kan inte acceptera att bli påtvingade ett tariffavtal av SAS som innebär ytterligare försämringar av våra villkor och som vi menar går ut över flygsäkerheten och våra medlemmars hälsa, säger Rune Sundland, ledare för det norska pilotfacket.

 

(uppdaterad)