Det spanska vänsterpartiet Podemos använder politikerlöner för att ge ekonomiskt stöd till socialt nyföretagande. Och vilka företag som ska få pengar bestäms i omröstningar.

På söndag är det regionala val i Spanien. Det nya partiet Podemos har snabbt fått stort stöd och är ett av de största partierna vid sidan av högerpartiet PP och socialdemokratiska PSOE. Podemos försöker bygga upp en politiskt verksamhet som är folkligt förankrad, i kontrast till de mer etablerade partierna som av många uppfattas som korrupta pamporganisationer.

Stödet till socialt företagande kallas Impulsa och pengarna kommer i första hand från de löner som Podemos fem EU-parlamentariker får. Deras månadslön är 8 000 euro i månaden. Podemos anser att de ska behålla en fjärdedel av pengarna, som motsvarar en tredubbel spansk minimilön.

Det är runt 50 000 euro som Impulsa ska dela ut till socialt företagande. Det största stödet är på 8 000 euro medan andra kan företag kan få 1 000 euro till sin verksamhet.

Bland de idéer som hittills fått största stöd är ett företag som bygger upp ett nationellt nät för odling av ekologiska produkter och en stödverksamhet till utsatta äldre människor: Du är inte ensam.

För att delta i omröstningen måste man registrera sig på Podemos hemsida. Hittills har nästan 400 000 personer röstat.

Fakta

Podemos har vuxit fram ur protesterna mot nedskärningar, den ökande ojämlikheten och mot korruptionen i Spanien. Partiet har funnits i drygt ett år. På kort tid har 350 000 personer gått med i partiet. I EU-valet förra året fick Podemos strax under 10 procent av rösterna och fem platser i EU-parlamentet. I opinionsundersökningarna får partiet stöd av mellan 20 och 25 procent.

Podemos strävar efter att bygga upp partiet underifrån med omfattande diskussioner för att forma partiets politik och breda omröstningar om vilka som ska vara partiets kandidater i val.

I partiprogrammet finns en lång rad krav. Det är bland annat 35- timmars arbetsvecka. åtgärder mot korruption, skärpt arvsskatt, höjd minimilön, uppehållstillstånd för papperslösa, gratis skolböcker, dagis utan avgift och självbestämmande för Baskien och Katalonien.

Partiet leds av Pablo Iglesias som är professor i statsvetenskap.

Podemos betyder vi kan och det har sin bakgrund i Barack Obamas kampanjslogan: Yes, we can, som i sin tur har sitt ursprung i Si, se puede( ja, det är möjligt), som myntades av Cesar Chavez som fackligt organiserade lantarbetare i USA.