I dag möts Ryanair och danska flygfacken i Köpenhamns arbetsdomstol. Under utfrågningen väntas Ryanairs vd Michael O’Leary vara på plats och stora protester planeras utanför domstolsbyggnaden. 

Konflikten mellan Ryanair och danska flygfacken har ännu inte nått sitt slut. I eftermiddag hålls en domstolsutfrågning av parterna i danska arbetsdomstolen och själva förhandlingen väntas äga rum 15 juni, rapporterar bland annat Dansk Metal Tele Øst. 

En konflikt mellan det irländska lågprisbolaget och den danska fackföreningsrörelsen blossade upp vid årsskiftet gällande den bas på Kastrup som Ryanair har satt upp. Flygbolaget vägrar nämligen gå med på sjuklön liksom betald semester för de anställda.

Arbetsdomstolen ska ta beslut om konflikten är laglig och samtidigt har Ryanair hotat den danska fackföreningsrörelsen med rättsliga åtgärder om den inleder en blockad. De danska flygfacken har fått stöd från andra fackförbund, såsom danska IF Metall.

Ärendet var först uppe i arbetsdomstolen i slutet av mars då Ryanair protesterade mot att arbetsdomstolen skulle pröva målet. Ryanair anser att det är irländska domstolar som bör ta upp ärendet, alternativt EU-domstolen. 
Under onsdagen inleds förberedande utfrågningar inför förhandlingen som väntas äga rum i mitten av juni. Ryanairs vd Michael O’Leary ska enligt medier vara på plats och en stor demonstration planeras utanför domstolsbyggnaden i samband med utfrågningarna.