Landstinget i Västernorrland var först ut med att fatta beslut om vinstbegränsning för privata vårdföretag.

Nu har beslutet överklagats. Tidigast i morgon, tisdag, kan förvaltningsrätten i Härnösand avgöra om beslutet ska stoppas i avvaktan på dom.

– Överklagandet var väntat. Landstingets beslut skapar oro för möjligheten att sälja verksamheten vidare. Därför bistår Almega och Vårdföretagarna överklagandet, säger landstingsrådet Erik Lövgren (S) i ett sms.

I förra veckan överklagade Jonas Alexandersson, som driver vårdföretaget Humanresurs i Örnsköldsvik, landstingets beslut. Företaget äger en vårdcentral med 21 anställda och 7 000 listade patienter.

– Landstinget skjuter snett. Debatten handlar om riskkapitalbolag som placerar vinster utomlands. I Västernorrland finns det bara lokalt ägda, privata alternativ, men det är oss man går hårdast åt, anser han.

Advokatfirman Kahn Pedersen i Stockholm företräder Jonas Alexandersson. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna betalar advokatnotan.

I en 14 sidor lång inlaga till förvaltningsrätten hävdar advokatfirman att landstingets beslut strider mot EU-rätten, lagen om offentlig upphandling och att vinstbegränsning inte är en fråga för landstinget.

Advokatfirman begär att förvaltningsrätten ska besluta om inhibition, det vill säga stoppa beslutet i avvaktan på dom.

Då är det bråttom. Senast i dag ska landstinget yttra sig till förvaltningsrätten. Tidigast i morgon, tisdag, fattar rätten beslut.

Den 30 april beslutade landstingsfullmäktige att tillsätta en utredning om vinstbegränsning i välfärden. Förslaget fick oväntat stöd av den moderata ledamoten Sigge Tjärnlund.

Utredningen ska vara klar till fullmäktiges möte i juni. Då ska politikerna bestämma om hur vinstbegränsning ska genomföras i praktiken.

Om nu inte förvaltningsrätten sätter stopp. I så fall förbjuder rätten i praktiken utredningen, annars blir det beslut i juni.

– Då kommer jag att överklaga igen, säger Jonas Alexandersson.

Sedan i mars utreder Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö, vinster i välfärden. Hans förslag kommer i slutet av nästa år.

Inför valet i höst utlovade Socialdemokraterna i Västernorrland att införa vinstbegränsning inom landstinget.