Foto: Leif R Jansson

 

Astra Zeneca investerar över två miljarder kronor i en ny anläggning utanför Södertälje.
– I dag har vi bara glädjande besked, säger koncernchefen Pascal Soriot.

Läkemedelsbolaget väljer att investera 285 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, i Gärtuna utanför Södertälje. Anläggningen ska tillverka biologiska läkemedel.

– De senaste åren har ni blivit vana vid dåliga nyheter i Sverige, men även om det regnar utanför är det en solig nyhet vi kommer med i dag, säger Pascal Soriot vid en pressträff på bolagets anläggning i Södertälje.

Tillverkningsanläggningen för biologiska läkemedel innebär 150–250 nya jobb. Men om företagsklimatet fortsätter att vara positivt i Sverige kan det komma att handla om mycket mer, enligt Soriot.

– I dag är regeringen i Sverige väldigt stöttande gentemot life science-sektorn.

Pascal Soriot skissar upp en bild av satsningar i tre faser, med investeringar som då totalt kan landa på en miljard dollar.

I dagsläget har Astra Zeneca 6 200 anställda i Sverige.

– Det antalet kommer att fortsätta att växa när vi investerar, särskilt här i Södertälje, säger Soriot.

På frågan varför Astras Zenecas ledning valde just Sverige svarar han att det handlar om att det finns ett bra forskningsklimat i Sverige, tillgången på utbildad personal är god och att det är ett bra företagsklimat i landet.

– Regeringen är väldigt pragmatisk. Bolagsskatten är konkurrenskraftig. Det finns andra ställen med lägre skatt, men den är ändå konkurrenskraftig.

Och bland de fackliga företrädarna är det bara glada miner i dag.

– Det här betyder jättemycket för oss. Inte bara för att det blir fler arbetstillfällen, utan också för att våra medlemmar får möjlighet att utvecklas och bredda sin kompetens, här i Södertälje, säger Kari Elderot på fackförbundet Ledarna.

Att ledningen satsar betyder också en trygghet för framtiden, även om facket inte varit särskilt oroligt för eventuell flytt eller nedläggning. När Pfizer förra året försökte lägga ett bud på Astra var ledningen mycket tydlig i sitt avvisande, påpekar Kari Elderot och hon får medhåll av Milan Bogiceric, klubbordförande för IF Metall.

– Men det här betyder en ännu ljusare framtid för oss än vi redan har, eftersom det blir en komplettering till den produktion vi redan har, som går väldigt bra, säger han.

Medlemmarna har inte informerats ännu.

– Men jag kan gissa att det kommer att vara glada miner. Det här innebär ännu mer trygghet, säger Milan Bogiceric.

Johan Unnérus, läkemedelsanalytiker vid Swedbank, ser satsningen som ett trendbrott efter att företaget tidigare gjort nedskärningar i såväl Lund som Södertälje:

– Det har ju tidigare skett en dramatisk nedskärning på de platserna så det här är en positiv nyhet ur ett svenskt perspektiv för läkemedelsindustrin. Biologiska läkemedel är en strategiskt viktig del och att man bygger en sådan anläggning är väldigt positivt för Södertälje och för svensk del.

Varför görs satsningen i Sverige?

– Man får utgå från att man är väldigt nöjd med Södertälje som producerande enhet. De har haft en längre historik av förbättringar och att kunna lyfta effektiviteten.

Förra våren mottog Astra Zeneca flera bud av amerikanska Pfizer som dock konsekvent nobbades. Johan Unnérus vill inte utesluta framtida bud – i alla fall inte i ett långsiktigt perspektiv.

– Aktiviteten i läkemedelssektorn är extremt hög så att det är fullständigt borta från bordet är svårt att säga men i närtid är det nog inte sannolikt.

Men satsningen gjorde inget större intryck på börsen, där aktien rörde sig marginellt efter beskedet.

 

Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) är av naturliga skäl nöjd efter beskedet:

– Vi har gått från oro till underbara framtidsutsikter. Det började med att Astra flyttade sin forskning 2012 och därefter oron för försäljning till Pfizer, sedan händer det här. Det skapar glädje och framtidstro, säger hon.

Den planerade investeringen sker nu under förutsättning att lokala myndigheter ger nödvändiga tillstånd.

Ser du något frågetecken kring satsningen?

– Det här verkar väldigt säkert och det är ju också en trestegsraket. Det handlar om 200 jobb som kan bli 800 till.