Minst 72 människor har omkommit i en brand i en skofabrik i Valenzuela, norr om Filippinernas huvudstad Manila. Polis kommer att anmäla ”alla ansvariga” för händelsen.

Många av offren tros ha varit instängda på andra våningen i fabriken när branden, som verkar ha startats av gnistor från svetsutrustning, bröt ut. Enligt Dionesio Candido, som har flera familjemedlemmar som saknas efter branden, var fabrikens fönster täckta med järngaller som ”till och med skulle ha hindrat katter från att fly”.

Polisens arbete med att identifiera kropparna i fabriken har försvårats av att det inte längre går att använda fingeravtryck. I stället måste teknikerna förlita sig på mer tidskrävande metoder som dna-jämförelser och tandavtryck.

Sörjande släktingar kritiserar arbetsförhållandena i fabriken, som ägs av Kentex Manufacturing och tillverkar tofflor och flip-flops. Janet Victoriano överlevde branden och hon säger att den höga dödssiffran kan ha berott på bristande rutiner när det gäller brandsäkerhet.

– Jag har aldrig varit med om en brandövning, säger Victoriano, som arbetat på fabriken i fem år.

Den högt uppsatte polischefen Leonardo Espina säger att ”alla ansvariga” för händelsen kommer att ställas till svars.