Telia Sonera slutar nu stödja det stora, ökända programmet med tvångsarbete i samband med bomullsskörden i Uzbekistan.

Avslöjandet i höstas om stödet väckte stark kritik från människorättsorganisationer och politiker.

Enligt Telia har dess operatör i landet på ett eller annat sätt medverkat till skörden sedan 2012. I fjol lades motsvarande cirka 350 000 kronor på mat till arbetarna. Men framöver blir det inte heller det, fick Telias storägare veta på ett möte i fredags.

– I år är det vår ambition att inte delta över huvud taget, säger Michaela Ahlberg, ansvarig för att företagets etiska regelverk efterlevs.

Regionala myndigheter har inte informerats om företagets nya linje, men kommer att få nej om de skulle komma med förfrågningar enligt Ahlberg.

När TT i september i fjol rapporterade om stödet var det första gången som det bekräftades att något utländskt företag bidrog till tvångsarbetet. Därefter visade det sig att även den Telenor-delägda konkurrenten Vimpelcom gjorde det också. Att lokala företag gjorde det var allmänt känt. Annars riskerar de repressalier. Telia kände sig också tvingat att delta, trots att det inte är ett lagkrav, men Ahlberg befarar inga problem när man nu avstår.

Skördearbetet har kallats världens troligen största program med tvångsarbete. Förhållandena i fjol var förfärliga, enligt ansedda Uzbek-German Forum for Human Rights. Den dryga miljonen arbetarna fick småpengar i lön, de fick bo i ouppvärmda, smutsiga och trånga utrymmen eller tält, samt jobba 10–16 timmar om dagen, även helger, i upp till två månader. 17 personer dog. Många 13–17-åringar tvingades ut och berövades då sin rätt till skolgång.

I höstas framkom också att Telia hade delat ut 2 000 gratisabonnemang. Då fanns fortfarande 25 nummer kvar med oklara abonnenter.

– Oacceptabelt, kallar Ahlberg förekomsten av abonnemangen och påpekar att de i dag är under tio.

Telias sponsring i Uzbekistan

Telia Sonera gick 2007 in i Uzbekistan, ett av världens mest korrupta länder. Åklagare misstänker att bolaget mutade diktatorsdottern Gulnara Karimova med miljardbelopp för att ta sig in på marknaden. Telia har också kritiserats för sponsring av Karimovas organisationer och evenemang. Det har upphört enligt bolaget. Sedan 2014 har Telia en ny linje, där sponsring lokalt ska godkännas av koncernledningen.