Runt om i landet erbjuder landstingen bonusar till vårdpersonal som skjuter upp sin semester. I Blekinge är lockbetet upp till 24 000 kronor i veckan. Men allt fler väljer att tacka nej – på uppmaning av Vårdförbundet. 

I sommar väntar personalbrist på landets vårdinrättningar. Fyra av fem landsting uppger att bemanningen är ett större problem i år än vad det var förra sommaren. För att försöka lösa problemet erbjuder arbetsgivarna, precis som tidigare år, bonus till de som skjuter upp sin semester.

Vanligast är att en anställd erbjuds en månadslön för att skjuta på sin semester med fyra veckor. Det betyder minst 25 000 kronor för en sjuksköterska. Men på vissa håll är bonusen större än så. I Kronoberg dubblas bonusen om den anställde samtidigt hjälper till att hålla fler vårdplatser öppna. Och i Blekinge kan specialistsjuksköterskor få upp till 24 000 kronor mer i veckan utöver ordinarie lön, enligt en kartläggning som Ekot gjort.

Skärmavbild 2015-05-11 kl. 13.20.58– Det är helt horribelt att arbetsgivarna köper sig fria från ett långsiktigt ansvar av arbetsmiljön, säger Karin Jisborg Hultgren, avdelningsordförande Vårdförbundet i Kronoberg.

Hennes uppmaning till medlemmarna är att inte gå med på uppskjuten semester och ta ut fyra veckors sammanhängande semester.
– Det är bara en kortsiktig lösning. Våra medlemmar behöver sin semester för att orka med den extrema arbetsbelastning som är året runt.

Till de som ändå väljer bort sommarsemester för vinterhalvåret är hennes rekommendation att alltid ha en senarelagd semester beviljad innan man tackar ja till sommarbonus.

Cecilia Sandahl, presschef på Vårdförbundet, har ingen siffra över hur många som väljer att tacka ja respektive nej till sommarbonusen.

– Men jag tror att det blir vanligare att man säger nej. Det är vad vi har hört från flera håll, säger hon.

Liknande svar ger Gunilla Månsson, ordförande för Vårdförbundet i Blekinge:

– Benägenheten att tacka ja var nog större för några år sedan. Idag är vården så slimmad att man blir glad om man går hem från ett arbetspass utan att ha gjort ett misstag och därför känner nog många att de behöver sin semester.

På geriatriken i Huddinge har Henrietta Olestad tackat nej till sommarbonusen om 25 000 kronor för fyra veckors uppskjuten semester.
– Vi behöver vår semester, säger hon till Dagens Nyheter.

 

 

 

Så mycket erbjuder landstingen

I Västmanlands landsting får sjuksköterskor och barnmorskor 14 000 kronor extra per vecka om de tar semestern vid annan tid än under sommaren. I Värmland och Jönköping erbjuds 10 000 kronor extra per vecka och i Dalarna kan de få 15 000 kronor extra i veckan, jämfört med 10 000 kronor i fjol.

Allra mest betalar landstinget i Blekinge som erbjuder sjuksköterskor 20 000 extra i veckan och specialistsjuksköterskor upp till 24 000 kronor per vecka utöver ordinarie lön, enligt en kartläggning från Ekot.