Lastbilschauffören David Ericsson har gjort sig känd som en skarp stilist som skriver kondenserade berättelser om livet bakom ratten. Han debuterade 1999 med Truck stop – en osannolikt bra novellsamling om giriga åkerier och stolta chaufförer. Sedan dess har han skrivit två romaner som båda varit bra, men inte riktigt i samma klass som novellerna. Många har med spänning väntat på nya kortberättelser.

I dagarna kommer Ericssons andra novellsamling. I Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? har villkoren blivit hårdare, distributionstrafiken kör på fälgarna och många åkare har blivit egenföretagare. Men solidariteten finns ändå kvar. I den bästa novellen skildras hur ett gäng åkare sitter och skämtar om en rumänsk prostituerad på ett ölhak. Men när kvällen är slut skramlar de för att hon ska kunna åka hem. Detta är Ericssons styrka; han blandar en hård jargong med mänsklig värme. När han är som bäst får han en stark klasskänsla att virvla upp bakom trailerkaravanerna.

Rasmus Landström

Noveller

vadskullevi

Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

David Ericsson

Lindelöws förlag