David Rindar är självlärd cykelmekaniker. Foto: Jessica Gow

 

Möt cykelmekanikern som älskar sitt jobb. Och som bäst sammanfattar det med meningen: ”Jag lever cykel”.

davidrindarlitenDavid Rindar kom till verkstaden på Söders Cykel i Stockholm redan klockan sju i morse. Sedan dess har han lagat ett antal punkteringar. På några minuter är jobbet klart och han flinar lite över frågan om han tycker att kunderna borde kunna laga punka själva.

– Kan man inte så kan man inte. Men om man cyklar så mycket som många gör är det lite larvigt att man inte kan laga en punktering.

Därefter är det dags att hugga in på en lyxig mountainbike som måste få bakhjulet riktat och kassett och kedja bytt.

– Det finns inga kurser att gå för att bli cykelmekaniker. Man måste lära sig själv. Jag lärde mig mycket under tiden jag var mekaniker åt elitlag. Och så har jag byggt cyklar själv i många år.

Musik från en dator ljuder i bakgrunden. Det borde vara dags för lunch men David Rindar är så inne i sitt jobb att han knappt funderar på mat.

– Oftast värmer jag något snabbt innan jag fortsätter meka.

Under högsäsong blir det mycket helgjobb, men trots att David Rindar kan göra långa veckoarbetspass stormtrivs han.

– När jag kommer hem fortsätter jag att bygga cykel eller meka. Jag har verkstad i vardagsrummet, till flickvännens stora glädje.

På frågan om semester blir svaret lika självklart som om lunchen:

– Jag älskar mitt jobb. Eller rättare sagt, jag tjänar pengar på min hobby. Om jag slutar klockan tre en sommar­dag är det många timmar kvar då jag kan ta en cykeltur eller göra något annat.

Men lågsäsongen då? Hur är den för cykelmekaniker?

– På vintern kanske vi bara får in en cykel per dag. Då får man pyssla med andra saker. Och så blir det en del fika. Men som tur är blir cykelsäsongerna längre och längre och fler vinterpendlar till jobbet, säger David Rindar.

En kund kommer in i verkstaden och frågar efter låsmutter. Han behöver två stycken till sin cykel och David Rindar gräver i en liten låda. Kunden ler glatt och tackar för muttrarna han får gratis.

– Jag skulle kunna ta vilket pris jag vill men jag kan inte vara så småaktig. Nästa gång han kommer in kanske han köper en cykel för 10 000 kronor.

Klicka för större bild

Fakta

Om David Rindar

Ålder: 39.

Yrke: Cykelmekaniker.

Bor: Stockholm.

Månadslön: 25 000.

Roligast med jobbet: Variationen. Att vi lagar alla typer av cyklar. Och att få möta folk.

Tråkigast: Lågsäsongen.

Bästa kunderna: De som tar hand om sina cyklar och lämnar dem rena i verkstaden. Jag älskar att jobba med rena cyklar.

Hetaste cykeltrenden just nu: Elcyklar och elektroniska växlar, liksom hydrauliska skivbromsar för racercyklar.

Bästa cykelstäderna: Amsterdam och Köpenhamn. Stockholm har mycket att lära.

Om cykelmekaniker

Utbildning: Det finns ingen särskild utbildning till cykelmekaniker. David Rindar har lärt sig själv, på jobbet och fritiden.

Antal: Det finns ingen statistik över hur många som arbetar som cykelmekaniker.

Framtidsutsikter: Allt fler cykelpendlar till jobbet under en längre del av året, vilket kan betyda att cykelmekaniker får mer att göra.