Varje dag ringer mellan femtio och hundra till hjälptelefonen som inrättats av DGB. Samtalen handlar ofta om vilka tricks arbetsgivarna tar till för att kringgå lönekravet.

Det är callcentret Facts i Magdeburg, med kopplingar till facket, som tar emot samtalen. Frågorna om minimilön sköter man på uppdrag av DGB, i samråd med deras arbetsrättsexperter.

I januari och februari tog Facts emot över 8 000 samtal från arbetstagare i hela Tyskland.

Så kallade minijobbare har stått för en knapp fjärdedel av alla uppringningar hittills. Minimilönen innebär i praktiken att de inte ska behöva arbeta mer än knappt 53 timmar i månaden för att få ut maxlönen på 450 euro. Det ringer särskilt många tidningsbud, men även anställda inom transport- och speditionssektorn, berättar projektledaren Heidi Weidling.

– Den första månaden var det mest frågor om själva minimilönen. Nu har ju de första lönebeskeden hunnit dimpa ned och då märker många att något inte stämmer.

Weidling känner till alla möjliga piruetter som arbetsgivare tar till för att slippa betala.

– Det kan vara att dricks räknas av mot minimilönen. Eller nya anställningsavtal där ob-tillägg och semesterersättning har strukits. Eller solarier och bagerier som betalar mindre och drygar ut med värdekuponger åt de anställda.

Egentligen skulle DGB:s hjälptelefon ha stängts ner efter tre månader, men det massiva behovet fick förbundet att tänka om. Förutsatt att folk fortsätter ringa håller Facts linjen öppen året ut.

Unn Gustafsson

De tyska minijobben

Minijobben är ett resultat av arbetsmarknadsavreglering och har exploderat sedan 2005. De är särskilt vanliga inom restauranger, vården och andra kvinnodominerade branscher. En minijobbare får tjäna 450 euro i månaden skattefritt. Arbetsgivaren betalar reducerade sociala avgifter.

Minijobb ger inte tillträde till sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen och mycket små tillskott till pensionen. I dag har cirka 7 miljoner tyskar ett eller flera minijobb.

Många tvingas dryga ut med socialbidrag, och en pensionssmäll väntar också dem som minijobbat.