Ljusdals-Posten berättar om rekordmånga vikarier i hemtjänsten. Låter det dystert? Det beror på hur man ser det. P4 Gävleborgs krönikör Niklas Folkegård väljer ett annat perspektiv.

Alla vill ha ett rekord. Ljusdal har lyckats. Nu blir kommunen känd. Det betyder fler turister och ökad inflyttning. Och alla blir gladare.

– Ett rekord är bättre än fler fasta anställningar. Har man flera fast anställda får man ökade kostnader för guldklockor efter några år, och dessutom måste man hantera mer gnäll. Vikarier är alltid glada och tacksamma för att få jobba. Har en vikarie en dålig dag så är det ju bara att stanna hemma och sura på sin fritid. Så ett rekord i vikarier är ett rekord i glädje och trevlighet, anser Niklas Folkegård.

Ungdomar vet ändå inte vad fast anställning är.

– För dagens unga är fast anställning en abstraktion med dålig klang – som ett slags straffarbete på obestämd tid. Det är ingen som tror att det finns. Och när de får veta att det finns, vill de inte ha det. Man alla vill ha ett rekord.

Ska facket tänka om?

– Nja, Ljusdals kommun vill ha kvar sitt rekord, så det är bra om resten av landet fortsätter med sina tills vidare-anställningar.

• Lyssna på krönikan