I dag, tisdagen den 5 maj, är det Jobba hemma-dagen. I alla fall enligt ett hundratal arbetsgivare som uppmanar sina anställda att inte komma till jobbet – ”för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet”.

2012 hölls den första Jobba hemma-dagen, med 50 medverkande arbetsgivare. Sedan dess har evenemanget växt och i år väntas dagen slå ny rekord med över 100 medverkande arbetsgivare, enligt den gröna och liberala tankesmedjan Fores, som driver Jobba-hemma-dagen.

Det är dags att tänka om – jobbet måste inte alltid ske på arbetsplatsen, anser organisationen.

– I år flyttas citationstecknen från ”jobba” till ”hemma”; tidigare trodde man att den som ”jobbar hemma” inte jobbar i någon större utsträckning, nu inser vi att man jobbar mer effektivt än någonsin, och kan därmed ge mycket större frihet att välja den plats och det sammanhang där arbetet fungerar bäst, säger Mattias Goldmann, vd för Fores.

Finns det några arbetaryrken där det går att jobba hemifrån?

– De allra flesta kan jobba hemma en eller två dagar i veckan, svarar Mattias Goldmann.

Kan du ge ett exempel på ett arbetaryrke?

– Undersköterskor.

Vad kan de göra hemma?

– Inläsning av olika slag.

Har ni några arbetsgivare till LO-medlemmar bland de hundra som gått med på Jobba hemma-dagen?

– Vi har åtminstone två kommuner som ju har alla möjliga yrken bland sina anställda.

Men gäller inte det här mest tjänstemän som jobbar på kontor?

– Jo, och det är ett bekymmer.

Att ibland kunna jobba hemma är särskilt viktigt för kvinnor och kan innebära att man inte behöver gå ner i arbetstid och lön, påpekar Catarina Danso, ordförande för organisationen Makalösa föräldrar, som är med på Jobba hemma-dagen.

– Som anställd kan det vara svårt att få livspusslet att gå ihop, inte minst om man har små barn. Så länge samhället inte är fullt ut jämställt är problemet särskilt stort för kvinnor, som fortfarande tar det största ansvaret i hemmet.