En demonstrant grips i Istanbul på första maj. Foto: Emrah Gurel

En demonstrant grips i Istanbul på första maj. Foto: Emrah Gurel

 

I Istanbul och Seoul sprutades polisen tårgas och i Tyskland attackerades ett demonstrationståg av nazister. Trots det var det ett ganska lugnt förstamajfirande runt om i världen i år.

Tidigt på morgonen den 1 maj slog 10 000 tungt beväpnade poliser en ring runt Taksimtorget i hjärtat av Istanbul för att inte släppa in några arbetare. Men fackföreningarna försökte som varje år ta sig igenom polismuren.

Facit: 203 arresterade och 24 skadade, enligt turkiska regeringen. Mätt med turkiska mått var det dock en relativt lugn förstamajdemonstration.

Taksimtorget har hetat förstamajtorget inom den turkiska fackföreningsrörelsen sedan massakern den 1 maj 1977. Arbetarfackens centralorganisation Disk lyckades då samla över en halv miljon människor på torget för att fira första maj efter 50 års förbud mot firandet. Men det slutade i ett blodbad. Från några rum på lyxhotellen runt torget sköt ett gäng maskerade män rakt in i folksamlingen på torget. Sammanlagt 34 personer dog. En del blev träffade av prickskyttarnas kulor, andra trampades ihjäl.

Vilka de maskerade männen var är fortfarande oklart. Och sedan dess vägrar turkiska fackföreningar fira 1 maj någon annanstans förrän de ansvariga för massakern ställts inför rätta.

Även på andra håll i världen blev det sammandrabbningar.

I Sydkoreas huvudstad Seoul blev det slagsmål mellan demonstranter och polis som använde tårgas. Demonstranterna rasade mot hur staten hanterat förra årets färjeolycka där 300 människor omkom och de bar gula jackor för att påminna om katastrofen. De protesterade även mot den utbredda korruptionen och förändringar av landets arbetsmarknadspolitik, uppger tidningen International Business Times.

I kommunistiska Nordkorea firade det dock på ett helt annat sätt. I kommunistdiktaturen firades arbetarnas dag med fotboll och volleyboll på Kim II Sung Stadium, rapporterar Reuters.

I Tyskland attackerade nazister ett demonstrationståg i staden Weimar. Femton personer skadades och 29 greps. I andra delar av Tyskland gick firandet dock lugnt till. Många demonstranter gick ut till försvar för minimilönerna som infördes efter årsskiftet men som nu ifrågasätts av vissa parlamentariker, uppger nyhetsbyrån AP.

I Greklands huvudstad Aten deltog kring 13 000 i tre stora demonstrationståg. Slagorden riktades mot EU:s åtstramningspolitik. Den grekiska finansministern Yanis Varoufakis från regeringspartiet Syriza var en av dem som gick med i tåget, skriver The Guardian. Marschen skedde utan större incidenter men i slutet av dagen kastade maskerade demonstranter bensinbomber mot polisen och det blev smärre sammandrabbningar.

På flera håll i Asien handlade protesterade demonstranter mot låga löner och dåliga arbetsvillkor.

I Filippinernas huvudstad Manilla tågade arbetarna mot den låga lönen samt en lag som gör det möjligt för arbetsgivare att anställa personal under sex månader och därmed slippa betala in sociala avgifter.

I Singapore riktades protesterna mot ökade inkomstskillnader medan facken i Kambodja höll fast vid sitt krav att höja landets lägstalön till 177 dollar i månaden.

I vårt grannland Norge gick firandet dock lugnt till. Den norska LO-ledaren Gerd Kristiansen oroade sig i sitt tal i Trondheim för en stigande arbetslöshet. Norge har visserligen Europas lägsta arbetslöshet – 4,1 procent – men den senaste tiden har allt fler blivit av med jobbet.

– Det här är en utveckling som pågått länge, sa sa Gerd Kristansen enligt tidningen Klassekampen.

Inte sedan 2005 har andelen arbetslösa varit så hög i Norge som nu.

Även i Danmark och Finland uppges firandet ha skett utan större dramatik

 

Esref Okumus

Erik Larsson

 

Läs också: