Första maj krävde LO större investeringar i infrastruktur, välfärd och bostäder för att skapa jobb. Vänsterpartiet argumenterade för tryggare jobb medan Socialdemokraterna presenterade en satsning för unga som vare sig har jobb eller studerar. Och finansministern berättade om en ny bankskatt.

thorwaldssonpuff4010LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson pratade i Norrköping och Linköping. Han sa att regeringens satsningar inte är tillräckliga. Och han förespråkade större investeringar i transportsystemet och fler nya bostäder – minst 75 000 nya per år.

ingelaedlundLO:s vice ordförande Ingela Edlund talade i Kramfors och Sollefteå, där arbetslösheten är hög:

– Vi kan inte nöja oss med att arbetsmarknaden i vissa regioner är överhettad medan den i andra delar av landet är iskall. Arbetet åt alla är och förblir vårt stridsrop, sa hon enligt ett pressmeddelande.

torbjornjohanssonLO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson höll tal i Karlskoga och tog upp arbetsmiljön. Bland annat sa han att man spelar Bingolotto med människors liv och att det inte är acceptabelt.

Torbjörn Johansson sa att regeringens anslag till arbetsmiljöarbetet i budgeten inte är tillräckligt. Det behövs pengar och det behövs fler arbetsmiljöinspektörer.

Tobias BaudinLO:s vice ordförande Tobias Baudin talade i Chicago på Haymarket. Han pratade om att högerns och nyliberalernas idéer inte fungerar för vare sig ekonomin, jobben eller miljön. Han uppmanade högerpolitiker och direktörer att gå hem, för deras fest är slut.

Det var efter Haymarketmassakern 1886 som första maj blev en internationell dag för arbetarrörelsen. Då strejkade arbetare för 8 timmars arbetsdag. Under en demonstration på torget Haymarket kastade någon en bomb från en sidogata. I den efterföljande skottlossningen dödades både arbetare och poliser.

andersferbeIF Metalls ordförande Anders Ferbe höll tal i Karlskrona och Olofström. Han argumenterade för höjd a-kassa, en exportoffensiv, fler utbildningsmöjligheter och satsningar på infrastrukturen och välfärden.

Anders Ferbe angrep även Sverigedemokraterna. Enligt ett pressmeddelande sa han:

– I Sverige finns inte vi och dem. I vårt Sverige finns bara vi.

Annelie NordströmKommunals ordförande Annelie Nordström talade i Jönköping, där nazisterna de senaste två åren genomfört aktiviteter på första maj. Hon pratade om att riva Fästning Europa och att införa lagliga vägar för flyktingar som vill söka asyl.

I år kunde nazisterna inte genomföra någon aktion i Jönköping på 1:a maj. Kommunen hade bokat alla offentliga platser och torg i förväg för evenemanget Jönköpings många ansikten.

– Det är dags att återta staden och visa upp de värden vi är stolta över, sa Mats Green till Jönköpings-Posten för ett år sedan. Då var Mats Green moderat ordförande för kommunstyrelsen och den som såg till att boka alla offentliga platser.

jonassjostedtVänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt talade i Uppsala och Västerås. Bland annat förespråkade han tryggare jobb genom att allmän visstid ska avskaffas, rätt till heltid införas och möjligheten att hyra in folk för permanenta behov av arbetskraft tas bort.

Stefan LöfvenStatsminister Stefan Löfven lanserade i Sundsvall en nationell samling för unga som varken jobbar eller studerar. Den ska bestå av tre delar: undersöka vilka de är och vad de behöver av arbetsmarknadsinsatser, söka upp dem som varken jobbar eller studerar och inrätta en nationell samordnare som ska samordna insatserna från myndigheter, organisationer och kommuner. Samordnaren ska även sprida kunskaper om insatser för den här gruppen unga.

magdalenaanderssonFinansminister Magdalena Andersson berättade i Stockholm och Sundbyberg om en ny bankskatt. Den måste dock utredas först och finansministern tänker sig att den ska börja gälla före nästa val.

 

 

Läs också: