Erik-webbkronika

Jag hörde en gång om en överbeskyddande morsa.

Ni vet en sån morsa som tvingar sonen att bära hjälm då han åker bil och syr fast reflexer på kalsongerna.

Det sista kan tyckas rätt extremt. Hennes tanke var dock god. Hon fruktade nämligen att huset skulle börja brinna mitt i natten. Sonen skulle springa ut på gatan och hade han inte reflexer skulle bilarna aldrig se honom.

Kraaaasch!

Sen skulle valet stå mellan Fonus eller en liten pigg begravningsbyrå med hemsydda bårtäcken i sitt familjära sortiment.

Det är lätt att göra sig lustig över sinnessjukdom. Det är också elakt. Den som är sjuk vet sällan om det själv. I den förvirrades värld verkar det egna beteendet nämligen helt logiskt. En av psykiatrins största utmaningar är att ge sina patienter sjukdomsinsikt.

Man kan tänka på det en stund.

Och när man gjort det kan man fundera på Storbritannien. Där pågår just nu en sorts politisk tarmtömning med x-tra allt. Det gamla valsystemet är på väg ut och det sker inte utan viss vånda.

I årtionden har makten skiftat mellan Tory och Labour. De stora partierna har gynnats av ett system som ger valvinnaren extra många mandat. Det har gjort det möjligt även för svaga regeringar att föra en kraftfull politik.

I valet nästa vecka verkar det hända grejer. Små partier ploppar fram. För första gången ser det EU-fientliga och invandringskritiska missnöjespartiet Ukip ut att ta sig in i parlamentet. Samtidigt går skotska vänsternationalisterna SNP starkt framåt. Frågan är om de kan samsas med Labour?

Hela valrörelsen har varit rätt skum. Den konservativa premiärministern David Cameron har fått en sorts inofficiell konkurrent i de egna leden. Det spekuleras i om Londons borgmästare Boris Johnson ska ta över efter Cameron senare. Det måste kännas bipolärt att bedriva valkampanj under sådana förhållanden.

Dessutom cirkulerar EU-frågan och migrationen över alla politiska samtal.

Blir det någon omröstning om att lämna EU om Cameron vinner?

Men tanke på att småpartierna fått allt mer makt i Storbritannien är det kanske snart dags att ställa frågan om inte mandatfördelningen ska göras om. Men för att göra sådana stora ingrepp krävs det en viss sjukdomsinsikt.

Det är nog bäst för britterna att behålla kalsongerna på för nästa vecka kan det bli kaos och förvirring.