Skatteverket avvaktar tillsvidare med en planerad flytt av 500 jobb från nio mindre orter i landet.

Förslaget har mött stora protester och verket väntar nu på en utredning som regeringen ska dra igång.

– Jag skulle gissa att det kan röra sig om 1–2 år, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson om hur lång paus han tror att det kan bli.

Han säger att efter den debatt som uppstått och regeringens initiativ hade det nästan hade varit lite provocerande att gå vidare. Bättre då att avvakta Statskontorets utredning om vilka riktlinjer som bör gälla för hur myndigheter tänker när de bestämmer var de ska ha sina kontor.

Ingemar Hansson säger att han inte har vikt sig för eventuella påtryckningar från politiskt håll.

– Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger han.

Skatteverkets plan var att flytta omkring 500 tjänster från nio orter till lite större, regionala centra där verket också har kontor. Dock inte till storstäderna. Tanken var att det skulle göra verksamheten mer effektiv när kontoren växte till 100–200 personer.

De nio orter som berörs och som skulle ha gått miste om jobb är Lycksele, Hudiksvall, Ludvika, Enköping, Mariestad, Vetlanda, Värnamo, Ängelholm och Simrishamn. Förhandlingar med facken var redan inledda.

Regeringen har sagt att Statskontoret ska få uppdraget, men direktiven är inte klara. Det ska de bli inom några veckor, enligt statsrådet med ansvar för den statliga förvaltningen, civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Jag noterar Skatteverkets beslut och vårt arbete pågår ju, säger Shekarabi och syftar på förberedelserna för utredningen.

Uppdraget ska redovisas för regeringen nästa vår, enligt Shekarabi, och består i flera delar. Statskontoret ska bland annat kartlägga var de statliga jobben finns och föreslå principer för en balans mellan effektivisering och att staten har närvaro runt om i landet.

– Staten ska ta sitt ansvar för att hålla ihop landet, säger Ardalan Shekarabi.

Han säger att varken han eller regeringen har någon del i att Skatteverket pausar sina planer.

– Det här är ett beslut Skatteverket har fattat.

Regeringen styr principiellt, framhåller han, och lägger sig inte i var myndigheter ska lägga sina kontor annat än när det rör sig om nybildade myndigheter.