Kraven på snabblån och sms-lån ska skärpas. Färre människor ska hamna i skuldfällan. Det är utgångspunkten för en ny utredning.

– Pressen på snabblåneföretagen måste öka, säger justitieminister Morgan Johansson.

Utredningen ska granska flera handfasta förslag:

• Ett högsta belopp som låntagaren ska betala tillbaka. Räntor och avgifter ska inte kosta mer än själva lånet. Den som lånar en tusenlapp ska inte betala tillbaka mer än 2 000 kronor.

• Räntetak. Det finns i flera EU-länder.

• Sanktioner mot snabblåneföretag som slarvar med kreditprövningen och lånar ut pengar till folk som inte kan betala tillbaka.

• Inga lån utan skriftligt undertecknade.

• Tuffare regler för marknadsföringen av snabblån.

– Snabblåneföretag brister i kreditprövningen och ställer upp villkor som gör att folk hamnar i en besvärlig situation. Dessutom använder de väldigt aggressiv marknadsföring. Den utvecklingen får inte fortsätta, betonar Morgan Johansson.

Johan Löfstrand (S), vice ordförande i riksdagens civilutskott, blir utredare. Han får knappt ett och ett halvt år på sig. Senast den 30 september ska han redovisa sina förslag.

– Den tidigare regeringen gjorde ett antal saker. Jag tror inte att det är tillräckligt. Vi behöver göra mer. Ganska många partier ser att det behövs åtgärder, säger han.

Kronofogden skickade ut drygt 50 000 betalningsförelägganden förra året. Det är en ökning med 15 procent bara mellan 2013 och 2014.