Det finns många likheter men också en del skillnader mellan Sverige och Nederländerna, konstaterade LO-ledningen och dess nederländska motsvarighet under ett möte om fackliga strategier mot främlingsfientlighet och rasism på tisdagen.

– Sverige och Nederländerna har en ganska likartad historia med långa socialdemokratiska styren och relativt stabila regeringar, och en explosion av främlingsfientlighet under senare år, inledde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson mötet i LO-borgen.

Därefter gav LO:s vice ordförande Ingela Edlund en kort bakgrund sedan främlingsfientliga Ny Demokratis intåg i Sveriges riksdag 1990. Partiet kunde dock inte ta sig över riksdagsspärren i valet därpå.

– Många trodde att samma sak skulle hända Sverigedemokraterna, men tyvärr har de fortsatt växa, särskilt bland LO-medlemmar inom bygg och transport, vilket har oroat oss mycket.

SD:s framgång i valet 2010 blev något av en vändpunkt för LO-förbunden som året därpå startade en gigantisk bildningskampanj ”Alla kan göra något” mot främlingsfientlighet och rasism ute på arbetsplatserna. Syftet är att samtliga fackliga företrädare ska få utbildning i hur man tar debatten ute på arbetsplatserna.

– I riksdagdagsvalet förra året fick inte SD större stöd bland LO-medlemmarna än hos väljarkåren i helhet, sade Karl-Petter Thorwaldsson och påpekade att detta är tack vare bildningskampanjen.

Han berättade också att LO ställningstagande mot SD stått på två ben, nämligen att SD är ett rasistiskt parti och att det fungerat som ett stödparti för borgarna eftersom partiet röstat med alliansen i nio fall av tio under den senaste mandatperioden.

Nederländarna däremot konstaterade att Geert Wilders högerpopulistiska och islamfientliga frihetsparti (PVV) har högerliberala rötter – till skillnad från SD som till viss del har nynazistiska rötter.
Det gör att det nederländska facket har en svår balansgång i relation med sina medlemmar som sympatiserar med PVV. Facket måste se upp med att inte peka ut dessa medlemmar som rasister.

FNV:s ordförande Ton Heerts berättade om hur man försökt hindra en regional facklig företrädare som delar PVV:s värderingar från att delta i större fackliga debatter.

– Men jag måste medge att vi har fått en hel del kritik från medlemmarna för detta.