Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

LO ser ljust på ekonomin

LO ser ljuset i sina ekonomiska prognoser för 2015 och 2016. Men arbetslösheten fortsätter vara hög.
– Vi tror och hoppas att det kommer att gå bättre för Europa vilket är viktigt för svensk export och svensk ekonomi, säger LO:s ekonom Lars Ernsäter.

När LO presenterade sin konjunkturprognos på måndagsförmiddagen kallades det ekonomiska läget för en vändpunkt.

– LO går från att vara dystrast i stan till att ha en mycket optimistisk bedömning i år och nästa år. Det ljusnar i Europa och vi ser tecken på ett skifte, sade Lars Ernsäter.

Det är den ekonomiska återhämtningen i Europa som LO menar kommer att påverka svensk export och industriproduktion positivt.

Den ökade produktionen leder till ökad sysselsättning, men eftersom arbetsutbudet ökar i nästan samma takt räknar LO ändå med att arbetslösheten kommer att minska långsamt och vara så hög som 7,6 procent i slutet av 2016.

Som LO sagt tidigare önskar de att regeringen förde en mer expansiv finanspolitik. De satsningar som fanns med i regeringens vårbudget ”avviker kraftigt” från vad LO anser vara lämpligt. Kritiken kan sammanfattas i att det görs för lite och för långsamt. Det gäller till exempel inriktningen för arbetsmarknadspolitiken.

LO menar också att större satsningar på underhåll av järnvägar och vägar och kommunal infrastruktur hade kunnat sjösättas redan i år.

– Många av de förslag som regeringen lagt är bra, men det går för långsamt. Vår stora invändning gäller omfattningen av finanspolitiken där vi anser att det är för tidigt att gå mot åtstramningar, menade LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Vad gäller planerade skattehöjningar rekommenderar LO regeringen att vänta:

– Vi är medvetna om att skatter behöver höjas. Men vi tycker inte att skattehöjningar ska ske innan vi ser ett starkare konjunkturläge, säger Ola Pettersson.

LO räknar med att den starkare ekonomiska utvecklingen i Europa bidrar till att svensk BNP ökar med 3 procent i år och 3,5 procent 2016.