Centerpartiets Juha Sipilä blir statsminister, men än är det oklart vem han ska regera med. Foto: Katri Hyväkkä, finska Centerpartiet

Centerpartiets Juha Sipilä blir statsminister, men än är det oklart vem han ska regera med. Foto: Katri Hyväkkä, finska Centerpartiet

Finland får en ny regering som kommer att ledas av Centerns partiledare Juha Sipilä. Men vilka partier som Centern ska regera med är oklart.

Inget regeringsalternativ är uteslutet på förhand, försäkrar partisekreterarna i de fyra största partierna på Yles morgon-tv.

Centern vann 49 av riksdagens 200 mandat. Populistiska Sannfinländarna landade på andra plats, och fick 38 mandat. Kampen om andraplatsen fördes med Samlingspartiet som leds av avgående statsminister Alexander Stubb. Samlingspartiet fick 37 mandat.

Återhållen och lugn oppositionspolitik anses ligga bakom Centerns och IT-miljonären Juha Sipiläs framgång i valet.
– Det här valresultatet ger möjlighet till flera koalitionskombinationer, sade Sipilä till finländsk tv när resultatet stod klart.

Att Centern skulle vinna var verkligen ingen överraskning. Samtliga opinionsmätningar har tytt på det. Däremot var det lite av en skräll att Sannfinländarna skulle bli näst största parti och att Socialdemokraterna fick nöja sig med 34 mandat.

Valsegraren Centerns partisekreterare Timo Laaninen sade under Yles morgon-tv att partiernas storleksordning inte är den viktigaste faktorn när man ska bilda regering. Han sade att besluten fattas utgående från partiernas program, förtroendet för dem och hur pass mycket de är beredda att förbinda sig. Laaninen ville inte gissa hur lång tid regeringsbildningen kommer att ta.

Enligt Torbjörn Kevin, Hufvudstadsbladets politiska analytiker, så innebär det jämna resultatet att Centerpartiet i hög grad kan styra vilka partier som man vill samregera med, men han vågar inte sia om vilket parti eller vilka som blir koalitionspartner med Centern.
– Jag tror inte att det finns någon i Finland som kan säga det just nu, säger Torbjörn Kevin, Hufvudstadsbladets politiska analytiker till den norska nyhetsbyrån NTB.

Möjligen blir det en rent borgerlig regering med Centerpartiet, Samlingspartiet, Sannfinländarna och Svenska folkpartiet.

Den bedömningen gör statsvetaren Åsa von Schoultz. Hon tror att Sipilä kan tänkas vilja ha en bred regering för att han eventuellt misstror möjligheten att långsiktigt regera med Sannfinländarna.
– Man måste ha koalitionskamrater man kan lita på och har förtroende för, säger hon till TT.

Det kommer troligen att dröja innan regeringens sammansättning är klar.
– Det kommer att ta några veckor i alla fall, säger von Schoultz.

Helt klart är att Finlands nya regering står inför stora utmaningar, inte minst ekonomiska. Landet har i tre år befunnit sig i recession och om man bortser från Island är Finland det nordiska land som har svårast att få fart på ekonomin efter finanskrisen 2008 — 2009.

Valresultatet i Finland

Centerpartiet: 21,2 procent, 49 mandat
Sannfinländarna: 17,6 procent, 38 mandat
Samlingspartiet: 18,2 procent, 37 mandat
Socialdemokraterna: 16,5 procent, 34 mandat
De gröna: 8,5 procent, 15 mandat
Vänsterförbundet: 7,1 procent, 12 mandat
Svenska folkpartiet: 4,9 procent, 9 mandat
Kristdemokraterna: 3,5 procent, 5 mandat
Övriga: 0,6 procent, 1 mandat