Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Extra löneökning i Dalarna väcker ilska

Både i Falun och i Mora är kommunalare missnöjda. Skälet är Kommunals uppgörelse med landstinget. Som mest ger den 1 000 kronor extra på två år och ett engångsbelopp. Ilskan är stor över att sjuksköterskornas ersättningar är större.

– När Kommunal kommer överens med landstinget, blir det typ ingenting, säger Magnus Johansson, Kommunals arbetsplatsombud på akuten i Mora.

Missnöjet började med att erfarna sjuksköterskor i fjol fick 2 000 kronor extra. Sedan ledde bristen på sjuksköterskor på dygnetruntöppna avdelningar till att landstinget införde 24:7-bonus. Som mest kan den som jobbar ständig natt få 5 000 kronor i bonus per månad.

– 24:7 gäller enbart sjuksköterskor, de struntar i oss kommunalarbetare. Vi på akuten jobbar minst lika hårt som sjuksköterskorna och har mer obekväm arbetstid, säger Magnus Johansson.

Utifrån missnöje på flera håll i landstinget krävde Kommunal kompensation. Resultatet blev en överenskommelse för tillsvidareanställda undersköterskor, skötare och barnsköterskor/barnskötare. Den ger varje 500 kronor mer i månaden från 1 september i hälso- och sjukvården. Från den 1 maj nästa år plusas potten på med 500 kronor i 24:7-verksamheter. Allt räknat på heltid. Till det kommer ett engångsbelopp på 3 000 kronor för juni-augusti.

Kommunal har också fått igenom att landstinget ska ta fram en katalog med vidareutbildningar.

Mona Månsson företräder Kommunal:

– Vi fick inte igenom alla våra önskemål. Det är ge och ta. Men jag har sagt att jag återkommer.

Det gäller bland annat villkoren för långtidsvikarier, de som jobbar med ambulans och sjukbil samt arbetstidsförkortning för dem som jobbar natt.

Just kortare arbetstid är viktigt för Magnus Johansson som jobbar natt på akuten i Mora.

– Jag hade hellre sett att vi fått samma veckoarbetstid som sjuksköterskorna, de har 3 veckor mindre på ett år. Och att man ser till att våra höjningar står sig mot sjuksköterskornas, säger Magnus Johansson.

Han berättar om arbetskamrater som pratar om att gå ur Kommunal, söka nya jobb eller flytta till Norge.

Även på barnklinikens neonatalavdelning i Falun är missnöjet stort. Gunilla Lunå är barnsköterska och Kommunals skyddsombud. Hon berättar om överbeläggningar och om att undersköterskornas övertidsberg är större än sjuksköterskornas.

– Vi kan inte vara nöjda, vi tycker inte att det här är speciellt mycket. Hos oss blir det här stora orättvisor.

Hon är kritisk eftersom barnsköterskorna har samma schema som sjuksköterskorna men inte får samma ersättning.

– När 24:7 inte innefattar oss är det ännu mer som ett slag i ansiktet. Vi jobbar exakt lika mycket obekväm arbetstid.

Men Kommunals Mona Månsson försvarar överenskommelsen:

– 24:7 riktar sig inte till alla vårdförbundare, den riktar sig till dem som jobbar ren natt heltid eller har rotationstjänstgöring. Så de som jobba ren dag får ju ingenting av det. Cirka 1 300 av våra medlemmar berörs av det här.

Hon hänvisar till att arbetsgivaren sagt att 24:7 är en bristyrkesöverenskommelse.

– Vi är inget bristyrke på det viset, inte på barnsköterskesidan heller, säger Mona Månsson.

Kommunalarnas ilska ökas av att sjuksköterskor som avstår en veckas sommarsemester får 15 000 kronor i bonus.

– Vi får 9 000. Skillnaderna var mindre ifjol. Vi är väldigt ledsna. Vi har redan vikt ut och in på oss och sträckt oss åt alla håll. En utlandsresa kostar lika mycket för en undersköterska, men våra löner är lägre, säger Gunilla Lunå.

Skillnaderna väcker ilska även i Mora.

– Hur kan man skilja på vad en semester är värd för en undersköterska eller en sjuksköterska, undrar Magnus Johansson.