Jag älskar att fiska. Om någon annan bryter nacken av de små liven. Det momentet har jag alltid haft svårt för.

Sommarloven hemma i Ångermanland ägnades i hög grad åt att meta ­abborre, lägga nät och kasta efter gädda. Vårvintrarna skulle det pimplas ­abbarn (abborrarna).

Men norskt torsk- eller skreifiske (torskar som simmar in mot land) har jag aldrig varit med om. Det vore en dröm. Om bara någon annan bryter nacken av de feta, vita liven. Läs om skreifisket i veckans Arbetet och titta på de fina, kyliga bilderna av Johan Augustin.

Torskfiske är tungt och de flesta yrkesfiskare är män. Samma sak gäller inom målar­branschen. Jag ställde mig först frågande till den uppgiften, men sen förklarade en kollega att målaryrket också kräver kroppsstyrka.

Alviks måleri i Stockholm har upptäckt fördelen med kvinnor i branschen. Av 118 anställda är 21 kvinnor. Det låter inte direkt som en feministisk hole-in-one-skräll. Men ändå. Arbetsgivaren är nöjd:

– I dag tror jag att vi har hittat rätt tjej. Vi ser fram emot att hon ska börja jobba här, ­säger Daniel Andersson om företagets ­senaste anställda kvinna i Linda Floods reportage.

Alvik har upptäckt att blandning och mångfald är bra både för kvaliteten och arbetsmiljön.

Det norska skreifisket handlar också om kvalitet – det vill säga miljö och hållbarhet.

Liksom arbetet på mejerier. Inte visste jag att mejerianställda vid bandet testsmakar produkterna. Både grädde och filmjölk.

Det är sådant man lär sig av vår sida ­”Arbetsdagen”, i slutet av varje nummer.

Det miniporträttet är alltid lika spännande att läsa, i all sin enkelhet. Det tycker ­också ni läsare. Vi har precis gjort en läsarundersökning som visar att just ”Arbets­dagen” innehåller populära texter. Missa inte den i veckan: Helena Andersson, ­maskinoperatör på Arla, berättar om sin vardag i jobbet.