Kit Harington och Alicia Vikander i BBC:s nyfilmatisering av Testament of youth

Kit Harington och Alicia Vikander i BBC:s nyfilmatisering av Testament of youth

Det är spännande att följa Alicia Vikander, född i Göteborg för snart 27 år sedan. För fem år sedan slog hon igenom mot Samuel Fröler i Lisa Langseths långfilm Allt som är vackert. Sedan dess har hon gjort kometkarriär och blivit en av de hetaste unga skådespelarna i Hollywood.

I Testament of youth spelar hon den brittiska feministen och pacifisten Vera Brittain som skrev en självbiografisk bok utgiven 1933 om att växa upp under första världskriget. Trots stjärnor som Emily Watson och Kit Harington (Jon Snow i Game of Thrones) är det Alicia Vikander som bär filmen på sina axlar. På gott och ont. Det finns knappt en bildruta hon inte är med i.

Vera Brittain är ett begåvat läshuvud från en burgen familj som tidigt i filmen deklarerar för sin far att hon aldrig kommer att gifta sig. Hon vill i stället komma in på Oxfords pres­tigeuniversitet, bli författare och ansluta sig till suffragetterna.

Ironiskt nog – eller kan det skyllas på ett konventionellt Hollywood? – kommer filmen ändå mest att handla om Vera Brittains kärlekshistorier. När kriget bryter ut anmäler sig både hennes älskade lillebror och fästman som frivilliga i armén. Allt hon gör är med de båda männen i åtanke. Hon avbryter studierna för att i stället göra nytta som fältsjuksköterska. Där möts hon med skepsis på grund av sin bakgrund.

Den som hade hoppats på att få lära sig mer om en kvinnosakskvinna och fredsaktivist lär bli besviken. Det blev jag. Inte heller kärlekshistorien griper tag. Som en studie i krigsskådespelets meningslöshet funkar den bättre. Och Alicia Vikanders komet, den lyser starkare än någonsin.

film

Testament of youth Regi: James Kent Medverkande: Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Emily Watson m fl. BBC Films