Kommunal: Fler anställda viktigast
Regeringen vill satsa en miljard kronor på ökad bemanning i äldreomsorgen. Oppositionen är kritisk eftersom pengarna tas från satsningar på höjd kompetens och en nationell demensplan.
Men Kommunal anser att fler tjänster är viktigare.
– Fler undersköterskor behövs för att få en rimlig arbetsmiljö och kvalitet i äldreomsorgen. Det är fler personer som kan bidra med hela sin kompetens. Av det skälet är vi helt nöjda med regeringens satsning, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
I höstas föreslog regeringen att drygt 2 miljarder kronor satsas på äldreomsorgen och i huvudsak ökad bemanning. Men den budgeten fick inte stöd i riksdagen, och när satsningen görs senare anser regeringen att 1 miljard räcker.
Fler tjänster i äldreomsorgen finansieras med omprioriteringar i alliansens höstbudget. I den fanns satsningar på kompetensutveckling, en nationell demensplan, anslag för att stärka kommunernas egenkontroll av verksamheten, ett nationellt måltidslyft, investeringsstöd för äldreboenden och bättre samverkan mellan vård och omsorg. Dessa skrotas nu.
Att det inte blir något med demensplanen, måltidslyftet, kompetenssatsningen och äldreboendegarantin kritiseras av Kristdemokraternas Jakob Forssmed i Ekot.
Men Kommunal upprörs inte av att ett nationellt måltidslyft uteblir.
– Måltidssatsning menar vi inte är en satsning på kompetens utan bygger på insikten om måltidens betydelse för de äldre. Undersköterskorna har redan den kompetensen men har inte tid att omsätta den i praktiskt handlande, säger Annelie Nordström.
Den nationella demensplanen var Kommunal emot redan när den presenterades.
– Vi kritiserade den hårt för att det är fel med detaljstyrning utan att lösa problemet med grundbemanningen. Vi är därför helt nöjda med regeringens satsning, säger Annelie Nordström.
Regeringen framhåller att ökad bemanning skapar trygghet och kvalitet för den äldre. Och att de anställda får mer tid med de äldre och möjligheter att gemensamt utveckla verksamheten.
Förhoppningen är också att arbetsmiljön ska bli bättre och det därmed ska bli mer attraktivt att jobba i äldreomsorgen. Ett annat argument är att många kvinnor gått ner i arbetstid för att ge omsorg till anhöriga när välfärden inte räcker till. Och att satsningar på äldreomsorgen därför bidrar till en mer jämställd arbetsmarknad.
Regeringen vill satsa 1 miljard på fler anställda i äldreomsorgen i år och 2 miljarder per år 2016-2018.