Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Timavlönade barnskötare ökar

En allt större andel av personalen i förskolorna saknar utbildning för arbete med barn. Samtidigt ökar otryggheten för de utbildade barnskötarna, enligt en ny rapport från Kommunal.
– Visstidsanställningarna ökar och andelen timavlönade barnskötare ökar, säger Kommunals utredare Ulrika Lorentzi.

För snart ett år sedan skrev Kommunalarbetaren om i vilken utsträckning kommunerna har tagit beslut om att man bara vill ha förskollärare till tjänst­erna i förskolorna eller inte (se länk).  Bland annat visade undersökningen att var femte kommun helst inte vill ha barnskötare alls. Detta har lett till större otrygghet för barnskötarna.

Enligt Kommunals ombudsman Tom Jansson kan den här typen av beslut få motsatt effekt, vilket till viss del bekräftas av en ny rapport från Kommunal där man kartlagt situationen för barnskötarna.

– Konsekvenserna rent praktiskt blir att kommunerna sänker utbildningskraven hos de anställda, säger Tom Jansson.

Med hjälp av siffror från SCB och Skolverket går Kommunal igenom kommun för kommun och hur stor andel av personalen som helt saknar utbildning för arbete med barn. Jämför man de siffrorna med Kommunalarbetarens undersökning förra året så framgår det att sex av de tio kommuner med högst andel outbildade, har en policy att en majoritet av förskolans personal ska vara förskollärare. Samtidigt kan man se att av de kommuner som har beslut på att helst bara ha förskollärare, så är andelen personal utan utbildning oftast väldigt låg.

Att andelen visstidsanställda ökar, slår Kommunal fast i rapporten, dels utifrån personalstatistik från SKL, som visar att andelen timavlönade barnskötare ökar. Men också SCB:s arbetskraftsundersökning som visar att andelen visstidsanställd personal ökar inom utbildningssektorn.

– Det finns goda skäl att tro att det till stor del är barnsköt­are som är visstidsanställda, säger Ulrika Lorentzi.

Rapporten är tänkt att användas för lokal facklig verksamhet, som ett sätt att påverka politikerna att se värdet av barnskötarna.

Ibland hörs uppfattningen att barnskötarnas gymnasieutbildning inte heller kan ses som utbildning för arbete med barn. Detta bygger på fördomar, enligt Tom Jansson.

– Då har man inte satt sig in i vad barn- och fritidsprogrammet innehåller. Många tror att det är som i den gamla gymnasieskolan.

Kommunal formulerar i rapporten ett antal krav eller förslag för att ändra situationen (se faktaruta).