Elektrikerna har varslat om blockad och strejk mot Litus larm i Mariestad. Anledningen är att företaget inte vill teckna kollektivavtal, men facket tror på en snar lösning.

Företaget Litus larm i Mariestad, som säljer och installerar villalarm, ville inte teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet. Facket har därför varslat om blockad och strejk som inleds den 23 april om företaget inte skrivit under avtalet innan dess. Medlingsinstitutet har också tillsatt en medlare som ska försöka ena parterna innan konflikten bryter ut.

Nu verkar det inte behöva gå så långt. Varslet är redan på väg att ge resultat, enligt Michael Benthin, ombudsman på Elektrikernas sektion 2 i Göteborg.

– Det gick snabbt när vi väl varslat. Företaget ringde upp igår och min kollega ska åka dit och gå igenom avtalet med dem igen på måndag. Det verkar som om de är beredda att skriva under avtalet, och det känns givetvis jättebra om det är så, säger han.

Företaget har sex anställda larmoperatörer varav fyra är medlemmar i Elektrikerförbundet. Medlemmarna tas ut i strejk om konflikten ändå bryter ut, och då sätts även deras arbete i blockad så att det inte får utföras av andra.