IF Metall och de andra stora fackförbunden ger i stort vårpropositionen godkänt. IF Metall till exempel skriver i ett pressmeddelande att förslaget ger ”en ny färdriktning för ett sammanhållet Sverige” . Men flera förbund hoppas på mer.

– Jag välkomnar också den näringspolitiska inriktning som regeringen föreslår men utgår ifrån att vi kommer få se en ännu vassare industripolitik och fler jobbskapande satsningar under mandatperioden, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande i pressmeddelandet.

– Höjt tak i a-kassan är ett nödvändigt och viktigt besked i regeringens budget. Det betyder mycket för IF Metalls arbetslösa medlemmar, fortsätter han och tillägger:

– Flera för industriarbetarna viktiga förslag kan äntligen bli verklighet. Det handlar om höjd a-kassa, arbetsmiljö- och arbetsmarknadspolitiska satsningar. Fördröjningen som uppstod när de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna fällde budgeten i höstas har varit frustrerande. För medlemmar som drabbats av arbetslöshet har förlusten handlat om 5 000 kronor i månaden.

Både Kommunal och Handels hälsar satsningen på traineejobb med tillfredsställelse.

– Att man lägger pengar på traineejobb och utbildningskontrakt för arbetslösa ungdomar är en bra början, men vi hade gärna sett en ännu mer expansiv budget, när det gäller satsningar på jobben, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Hon ser också positivt på satsningar inom till exempel äldreomsorg och barnomsorg på obekväm arbetstid.

Som det ser ut i dag är det oftast kvinnor som får gå ned i arbetstid för att rycka in och ta hand om sjuka föräldrar, eller hinna hämta från dagis. Satsningen gynnar våra medlemmar, säger Susanna Gideonsson i pressmeddelandet.

Unionen däremot uttrycker besvikelse över att satsningar på kompetensutveckling är begränsad.

-Med de prioriteringar regeringen presenterar skjuts kompetensutveckling för yrkesverksamma fortsatt på framtiden, säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén i ett pressmeddelande.