Det är lagen det är fel på – inte facken, förtydligar Elektrikernas regionala skyddsombud Daniel Ericsson sina uttalanden om skyddsstoppet mot storbygget runt Citygallerian i Stockholm i fredags.

Han la då ett skyddsstopp mot det gigantiska bygget runt gallerian i centrala Stockholm, för att skydda sina medlemmar från att få i sig asbest.

De 15 elektrikerna som jobbade på arbetsplatsen la ner arbetet, men de andra yrkesgrupperna på bygget, minst ett hundratal personer, fortsatte att arbeta.

Ett svårt moraliskt dilemma, tyckte Daniel Ericsson, eftersom han visste att andra arbetarkollegor fortsatte att arbeta där, men han kunde inte stoppa dem rent formellt.

– Elektrikerna lägger ner arbetet medan snickarna bredvid fortsätter som om ingenting har hänt. Det här är ett stort etiskt problem som vi måste göra något åt, sade han till Arbetet i fredags.

Nu vill han förtydliga att detta inte på något sätt var en kritik mot Byggnads eller andra fackföreningar som har medlemmar på bygget.

– Byggnads har inte begått något fel, det är lagen som är problemet. Ett skyddsstopp måste gälla alla på arbetsplatsen, och vi måste kunna agera snabbt när det uppstår omedelbar fara för arbetarnas hälsa.

Också Jan Öberg, huvudskyddsombud på Målarettan, tycker att frågan bör lyftas högre upp inom fackföreningsrörelsen.

– För närvarande har vi inga målare på Gallerian, men hade vi haft några hade också jag lagt ett skyddsstopp där.

Jan Öberg minns åtminstone ett tillfälle där Målarna, Byggnads och Elektrikerna gick ihop och agerade tillsammans. Också det fallet gällde asbestrivning vid ett bygge i Stockholm.

– Jag informerade både Byggnads och Elektrikerna och vi lade ett gemensamt skyddsstopp.

 

Läs också: