Inför FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, vurmade statsminister Stefan Löfven för fackets rättigheter. Rätten att organisera sig och rätten att strejka ger skjuts åt den globala ekonomin, sa han.

Statsminister Stefan Löfven har precis anlänt till Washington DC där han bland annat ska träffa USA:s vicepresident Joe Biden. Men igår talade han i New York i FN-skrapan.

Det var ett tal som skröt om den svenska modellen, fackförbundens rättigheter på arbetsmarknaden. Stefan Löfven pratade om rättvisa arbetsvillkor, rätten att organisera sig fackligt och strejkrätten som i sin tur ska leda till en hållbar ekonomi.

Han pekade också på fördelarna med att släppa in kvinnor på arbetsmarknaden.

– Om vi låter fler kvinnor arbeta kommer BNP att stiga. Det är möjligheter som vi inte har råd att kasta bort. Social rättvisa är både etiskt rätt och ekonomiskt. Det är hög tid att globaliseringen ger arbete för alla.