Regeringens största vallöfte – 90-dagarsgarantin för jobb för unga – stoppades i december. Om ett par veckor får traineejobben en ny chans i vårbudgeten.

Många kommuner är intresserade, men starten kan bli trög.

– Jag tror att kommunerna kan komma igång till hösten, men det blir inga 3 000 platser i år och inga 30 000 den här perioden. Det tror jag inte på, säger Vivi Jacobson Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna 32 000 traineeplatser, främst inom äldreomsorgen och vården, för arbetslösa unga. I den budget som blev nedröstad i riksdagen i höstas började man mer försiktigt; 3 200 traineejobb i år och 9 000 nästa år.

Än så länge har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bara sagt att satsningen kommer att finnas med i vårbudgeten, men inte hur omfattande den blir. Hon har rest runt i landet och träffat representanter för nästan alla kommuner. Tanken med traineejobben är att kombinera jobb och utbildning, enligt regeringens ursprungliga förslag 75 procent jobb och 25 procent utbildning.

– Ett budskap från kommunerna har varit att det ska vara större andel studier, hälften av varje, så att de unga kommer igenom programmen snabbt, säger Vivi Jacobson Libietis.

Kommunerna undrar också hur regeringen tänkt kring handledning.

– Om man ska satsa på detta, måste man se till att organisationerna har tillräckligt med resurser för att handleda de här ungdomarna korrekt, både medel för att utbilda fler handledare och tid till att handleda, vilket innebär ökad grundbemanning, säger Lisbet Svensson, förvaltningschef inom äldreomsorgen i Halmstad.

Syftet med traineejobben är inte enbart att minska ungdomsarbetslösheten. Tanken är också att det ska lösa framtida rekryteringsbehov i vård och omsorg.

– Det är viktigt att vi får in ungdomar som verkligen vill jobba med detta, som är motiverade och har en bra servicekänsla, säger Lisbet Svensson.

I Skövde finns redan praktikplatser för unga, dock utan någon utbildningsdel. Fokus ligger på att de unga ska komma in i ett jobbsammanhang och inte vänja sig vid arbetslöshet och försörjningsstöd. Det tycker arbetsmarknadschef Peter Lidström är det väsentliga även med traineejobben.

– Det är inte säkert att just de här ungdomarna blir kvar i vård och omsorg, men då har de fått in en fot på arbetsmarknaden, säger han.

 

90-dagarsgarantin

• Alla arbetssökande ungdomar ska inom 90 dagar erbjudas jobb, praktikplats, utbildning eller en kombination av detta.

• För unga utan gymnasieutbildning är det i första hand utbildning som gäller.

• Utbildningen är ett krav för att få ersättning från samhället.

• Traineejobb ska erbjudas i offentlig verksamhet, främst inom äldreomsorg och vård.

• Jobben ska vara i ett år, ge avtalsenlig lön och kombineras med utbildning.