Martin Klepke webbledartopp

”Det finns inga ekonomiska skäl till överskott i statsfinanserna. Därför är det bara en tidsfråga innan någon sida i politiken kommer att försöka locka väljare genom att avveckla detta mål.”

Så skrev den tidigare moderata riksdagsledamoten och docenten i nationalekonomi Ann-Marie Pålsson i samband med att hennes bok Överskott till Överdrift kom ut för ganska exakt fyra år sedan.

I dag vill nog många moderater ha henne tillbaka. Ett avskaffat överskottsmål borde vara en självklarhet, men denna insikt har i den nuvarande moderatledningens händer förbytts i en drift att till varje pris krampaktigt försvåra att ta bort överskottsmålet.

I sin ambition att förhala beslutet underkänner därför Moderaterna och övriga allianspartier Konjunkturinstitutets KI:s samlade ekonomiska kompetens. KI bör inte få utreda överskottsmålet, anser Moderaterna. I stället sak frågan läggas över på en parlamentarisk utredning.

”Om inte regeringen självmant och på frivillig grund väljer att lyssna på oss, då använder vi riksdagens maktmetoder för att tvinga dem”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson.

Dagens moderater och svansen av allianspartier följer alltså Ann-Marie Pålssons råd – fast tvärtom. De försöker locka väljare genom att in i det längsta hålla fast i en lösning som försämrar för svensk ekonomi och svenska arbetstillfällen.