Frihandelsavtalet mellan EU och USA försenas. Det blir troligen ingen uppgörelse i år.

Frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) ser ut att bli försenat. Målet var att sluta ett avtal i år, innan den amerikanska valkampanjen drar igång nästa år.

Lettland är för närvarande EU:s ordförandeland och utrikesminister Edgars Rinkevics har nu gått ut och sagt att de inte kan utesluta att det tar längre tid. Enligt internationell media har även EU-kommissionär Cecilia Malmström, som ansvarar för förhandlingarna, bekräftat att det kan bli en försening.

– Det kan göra det svårare att få igenom fackets krav att stärka arbetstagares rättigheter, säger Susanne Lindberg-Elmgren, utredare på LO.

LO har tidigare deklarerat att de velat ha ett avtal så fort som möjligt. Oron har varit att USA sluter ett frihandelsavtal (TTP) med asiatiska länder innan det blir en uppgörelse med EU. Eftersom de internationella frihandelsavtalen bygger på varandra kan det enligt fackets analys bli svårare att få in skrivningar som gynnar arbetstagare.

 

Läs också:

TTIP

TTIP är förkortningen för själva handelsavtalet, Transatlantic Trade and Investment Partnership, som EU och USA förhandlar om just nu. Båda parterna tror att ett sådant kan ge fler jobb och en bättre ekonomi.