Dagens Nyheters ledning kallade fackliga företrädare för rabiata och galna, enligt journalistfackets representanter.  Tidningen ansågs ha placerat 12 journalister i en pool utan meningsfulla arbeten för att få dem att tröttna på jobbet.

Tidningen Journalisten berättar om förhållandena på landets största morgontidning. Dagens Nyheters ledning valde en hård linje mot facket och de anställda. En effekt blev att Unionens klubb på arbetsplatsen har ramlat ihop. Klubbstyrelsen avgick och angav DN-ledningens antifackliga agerande och en aggressiv mobbningskampanj mot förtroendevalda som skäl, skriver Journalisten.

En lång infekterad konflikt slutade i veckan med en förlikning, efter det att Svenska Journalistförbundet hade stämt Dagens Nyheter till Arbetsdomstolen. Veckans nummer av Journalisten berättar bakgrunden.

– Om de bara hade gett oss något vettigt att göra, eller gett oss ett erbjudande från start så hade mycket elände kunnat undvikas. Men det hade förstås motverkat syftet, som var att tvinga oss tvinga oss att säga upp oss själva. Någon annan förklaring kan jag inte se, säger Bo Keskikangas till tidningen Journalisten.

Han och elva andra journalister fick välja mellan att bli uppsagda eller flyttas till en pool, där arbetsuppgifterna blev alltmer meningslösa. Den psykosociala arbetsmiljön i gruppen var mycket dålig, enligt Journalisten. En efter en slutade sin anställning efter olika uppgörelser med arbetsgivaren. Uppgörelser som de inte får berätta om.

En av dem säger till Journalisten: Dagens Nyheter har satsat tiotals miljoner på att plåga en grupp anställda. Det är ett vidrigt beteende från an arbetsgivare.

Enligt tidningen Journalistens beräkning har Dagens Nyheter lagt minst 30 miljoner på att placera anställda i ”frysboxen” – poolen.

Bakgrunden är att Dagens Nyheter skulle spara och en del av detta var att tidningen ville bli av med 22 journalister, som ledningen valt ut. 12 av dem placerades i frysboxen. 10 sades bara upp – detta är just nu ett ärende i Arbetsdomstolen. Journalistförbundet har stämt Dagens Nyheter för brott mot lagen om anställningsskydd när det gäller åtta av dem.

Under den här processen har det inte fungerat så väl mellan företagsledningen och journalistklubben. Företaget har sagt att klubben är rabiat och att företrädarna är galna. För detta har klubben fått skadestånd för att det är förtal av förtroendevalda och brott mot förtroendemannalagen. En del ville driva det som yttrandefrihetsbrott som borde ha polisanmälts, men klubben valde att inte göra det.

När det var dags för lönerevision 2012 vägrade ledningen genomföra den tillsammans med journalistklubben med motiveringen att ledningen saknade förtroende för de förtroendevalda. För detta tvingades Dagens Nyheter betala skadestånd – förhandlingsvägran.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski svarar på Journalistens artikel i en text på DN:s webb. Han bekräftar att folk råkat illa ut. Han beklagar det och hoppas att det inte ska hända igen. Han förklarar det med att företaget var inne i en besvärlig neddragningsprocess.

Peter Wolodarski säger också att kostnaden på 30 miljoner är helt gripen i luften. Dessutom skriver han att alla tvistefrågor med facket är lösta.

Anders Forsström, ordförande för journalistklubben på Dagens Nyheter, svarar i sin tur chefredaktör Peter Wolodarski och förklarar att Journalistens beräkningar är riktiga. Frysboxen kostade minst 30 miljoner kronor.