WEB_INRIKES

Stefan Löfven och Gustav Fridolin på byggarbetsplas på Norra Djurgården. Foto: Henrik Montgomery / TT

 

För att öka andelen hyresrätter i landet föreslår regeringen byggsubventioner om 3,2 miljarder kronor per år. Stödet ska fördelas på 15 000 lägenheter årligen.
– Det här visar på politiskt mod från regeringen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Från och med nu ska regeringen satsa på hyresrätter runt om i landet. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, ett av huvudstadens expansiva områden.

– Sverige behöver investera mer för att klara jobben och framtida konkurrenskraft, och det finns få saker som är så klokt att investera i som att fler människor har en egen bostad, säger Stefan Löfven.

Förslaget ska ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år.

Regeringen förklarar att stödet ska vara särskilt högt för små hyresrätter upp till 35 kvadratmeter. Kraven till byggbolagen ska innefatta energieffektivitet och rimliga hyror. Förslaget är att de små hyresrätterna ska ha en hyra på 3 600 kronor, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Det här visar på självförtroende och politiskt mod från regeringen. Vi ser en enorm eftersatthet i byggandet och hoppas nu att våra unga kan få en framtidstro och någonstans att bo, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Investeringsstödet är en del av regeringens bostadspaket i vilket det avsätts ytterligare 3,5 miljarder kronor till stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande. Samtidigt har regeringen meddelat att rot-avdraget sänks från 50 till 30 procent.

– Vi har alla ett ansvar att människor har någonstans att bo. Resurserna omfördelas med roten och skulle det visa sig att det skapar svarta jobb får vi titta på det då, men det vet vi inte idag. Och varför ska man alltid tro det värsta på förhand?, säger Johan Lindholm.