Skanskas muthärvor upprör internationella byggfacket BWI. Byggjätten har nolltolerans mot korruption men Fiona Murie, globalt ansvarig för säkerhetsfrågor på BWI, är tveksam.
– Hur kan vi lita på att Skanska arbetar mot korruption i praktiken? säger hon.

Först en misstänkt muthärva i Tjeckien. Sedan kom nästa storm kring Skanskas affärer. Denna gång i Brasilien. Byggbolaget anklagas för kartellbildning och för att återigen ha betalat mutor till det statliga oljebolaget Petrobas, enligt Ekots granskning.

Tidigare har Skanska också svartlistat fackliga arbetare i Storbritannien liksom betalat mutor för kontrakt i Argentina.

Fiona Murie på BWI.

Fiona Murie på BWI.

– Skanskas svar till de senaste skandalerna är att de har nolltolerans mot korruption. Men Skanska ska inte vara självbelåtna eller defensiva, de borde erkänna att de möter problem och ta itu med dem, säger Fiona Murie, globalt ansvarig för säkerhetsfrågor på det internationella byggfacket BWI.

Skanska var det första globala byggbolaget som tecknade ett ramavtal med BWI. Byggindustrin är den mest korrupta sektorn i världen, enligt BWI. Konsekvenserna är många och allvarliga, menar Fiona Murie, och förklarar att arbetarna får ta smällen.

– Det resulterar i sämre arbetsförhållanden – låga löner och förmåner, dålig standard för utbildning liksom dåliga normer för hälsa och säkerhet. Det ger också försämrad kvalitet på material och utförande.

Fiona Murie anser att Skanska måste stärka sina kontroller av all personal som arbetar med upphandling, budgivning och kontrakt på byggarbetsplatser för att hindra framtida skandaler.

– Det är dags för Skanska och BWI att omförhandla det internationella ramavtalet IFA. Vi föreslår att det ska inkludera modeller för anti-korruption och etiska affärsmetoder.

Skanskas senaste skandaler

17 mars rapporterade SR Ekot att Skanska var inblandat i en misstänkt muthärva i Tjeckien, som ska ha uppdagats i en internrevision. Skanska meddelade därefter att bolaget tillsatt en extern granskning. I veckan rapporterade Ekot att Skanska anklagas för kartellbildning och för att ha betalat mutor till Brasiliens statliga oljebolag Petrobras. Enligt Ekot ska åtal mot Skanska väckas om en dryg månad av en brasiliansk åklagare. Skanskas presschef Edvard Lind hävdar att bolaget inte känt till de senaste turerna. – Det här är ny information för oss. Vi har absolut avsikten att finnas tillgängliga att vara behjälpliga för åklagaren eller andra delar av rättsväsendet, säger han till Ekot.