De åtta journalister som sades upp från DN i strid med turordningsreglerna 2013 får ersättning. Journalistförbundet och tidningen har enats om en förlikning.

Hösten 2013 sade DN upp tio journalister. I åtta fall avvek tidningen från turordningsreglerna med motiveringen att de uppsagda saknade kvalifikationer för arbetet. Det handlade om journalister som arbetat mellan 15 och 40 år på tidningen.

Journalistförbundet valde att stämma DN i Arbetsdomstolen för brott mot turordningsreglerna, men nu drar facket tillbaka stämningen, uppger tidningen Journalisten. Anledningen är att parterna enats om en förlikning som ger de uppsagda individuell kompensation.

− Medlemmarna har stått upp för sina rättigheter och för anställningstryggheten. Vi har träffat en överenskommelse som innebär att de kan gå vidare utan domstolsprocess, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.