Handelsbankens vd Per Boman och SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Tomas Oneborg och Pontus Lundahl

Handelsbankens vd Per Boman och SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Tomas Oneborg och Pontus Lundahl

På onsdagen får Handelsbankens och SEB:s aktieägare Folkets inkassobrev på 34 miljarder kronor. Det är Folkkampanjen för en gemensam välfärd som kräver tillbaka statligt stöd för att kunna rusta upp välfärden.

Bakgrunden är en krönika i Svenska Dagbladet av Andreas Cervenka med rubriken: Ursäkta, kan vi få tillbaka våra 34 miljarder? Krönikan tar upp de fyra största bankernas stora vinster och ställer det mot att staten bidragit med huvuddelen av finansieringen av den så kallade stabilitetsfonden, som skapades år 2008, och som ska kunna användas i nästa bankkris.

Egentligen skulle fonden betalas av avgifter från bankerna men i stället har skattemedel betalat de mesta.

Andreas Cervenka tycker att det vore klädsamt om bankerna betalade tillbaka de 34 miljarderna nu när de gör så höga vinster.

Folkkampanjen för en gemensam välfärd har hakat på kravet. I torsdags möttes Nordeas aktieägare av kravet på att betala tillbaka. Och i morgon har turen kommit till deltagarna på Handelsbankens och SEB:s bolagsstämmor. På eftermiddagen genomför Folkkampanjen en manifestation på Hötorget utanför SEB:s bolagsstämma.

 

Ada Samuelson och Dror Feiler deltog i appellmötet utanför SEB:s årsstämma. Foto: Anders Wiklund

Ada Salomon och Dror Feiler deltog i appellmötet utanför SEB:s årsstämma. Foto: Anders Wiklund