Det var förra sommaren som olyckan inträffade på ett företag i Gällivare. Två 14-åriga sommarjobbare hade fått i uppgift att köra en lyftande truck, trots att det är en arbetsuppgift som inte får utföras av minderåriga.

De turades om att köra trucken. När olyckan inträffade åkte den ena av dem antingen på truckgafflarna eller stod lutad mot dem när han kom i vägen för trucken, blev påkörd och bröt ett ben.

Åklagaren anser att arbetsgivaren vållat olyckan av oaktsamhet. Företaget borde inte ha låtit 14-åringar köra trucken. Det kan visserligen vara tillåtet för minderåriga att köra truck, men då få trucken inte vara för tung och förarna måste ha dokumenterade kunskaper och färdigheter. Helst ska föraren ha truckförarkort och för det är åldersgränsen 16 år. Arbetet ska också ske under tillsyn av instruktör när det handlar om minderåriga.

Så var det inte i fallet med de 14-åriga förarna. Deras arbete hade inte riskbedömts och de fick inte heller tillräcklig information och introduktion om arbetet och riskerna. Det fanns inte heller någon som ledde och utövade tillsyn över deras arbete, enligt åklagaren.

Åklagaren kräver därför att företaget ska betala 100 000 kronor i företagsbot.