På torsdag kan Ryanairs öde i Danmark avgöras. Då sammanträder danska arbetsdomstolen på nytt i frågan om flygbolagets vägran till kollektivavtal. Hittills har protesterna varit starka.

Ireland RyanairDanska Flyvebranchens Personale Union, en del av fackförbundet Serviceforbundet, har tidigare varslat om konflikt i fallet Ryanair. Det irländska flygbolaget ska öppna en flygbas på Kastrup i Köpenhamn men vägrar följa dansk arbetsrätt.

Om Ryanair får rätt i danska Arbejdsretten får cirka 120 anställda samma villkor som vid företagets övriga flygbaser, det vill säga ingen sjuklön och ingen betald semester. Därutöver gäller en veckas uppsägningstid för anställda som arbetat mer än ett år.

Magnus Pettersson, ordförande i Fastighets liksom ordförande i SUN – de nordiska fackförbunden i service och tjänstebranschen, har tidigare sagt till Arbetet att konflikten kan bli ett stort bekymmer på sikt om Ryanair får rätt att bedriva verksamhet i Danmark utan att teckna kollektivavtal.

När Arbejdsretten i Köpenhamn sammanträdde i slutet av februari lyckades den inte komma med ett utlåtande utan hänvisade till ett nytt möte 26 mars. Magnus Pettersson har ingen information om någon tidigareläggning. Detta trots att Ryanair redan har börjat flyga mellan Dublin och Kastrup. Förra veckan blockerade ett 50-tal demonstranter gaten inför en resa vilket ledde till en kraftig försening för flygbolaget, skriver tidningen BT.