Livs har inlett strejk och blockad på Ingeborgs bageri/Kabes AB i Linköping i dag. Anledningen är att företaget inte vill teckna kollektivavtal.

Sedan 07:00 i morse pågår en strejk och blockad på Ingeborgs bageri i Linköping. Det är fackförbundet Livs som inlett konflikten för att företaget Kabes AB som äger bageriet inte vill teckna kollektivavtal. Försöken att få till ett avtal har pågått länge, först med den förre ägaren och nu med den nya sedan årsskiftet.

– Vår medlem har rätt till kollektivavtal och de villkor det ger, och eftersom företaget inte har gått med att teckna avtal så har vi inlett konflikten, säger Lena Persson, ombudsman på Livs region öst.

Företaget, som är ett mindre bageri, har bara en anställd och det är den personen som facket nu tagit ut i strejk. Arbetsuppgifterna har också satts i blockad så att ingen annan ska gå in och utföra dem.

Enligt Lena Persson har den anställda betydligt sämre villkor än kollektivavtalet anger. Det handlar om allt från lön till försäkringar och pensionsinbetalningar.

– Lönen ligger väldigt lågt i dag och villkoren är sämre. Vår medlem förlorar uppemot 3000 till 4000 kronor i månaden för att arbetsplatsen saknar avtal. Det är inte rimligt.

Sema Mehdi, som är delägare i bageriet är oförstående inför fackets krav.

– Vi har inte hört något från vår anställd att hon skulle var missnöjd. Vi har de villkor vi har och de har hon ju valt att jobba efter, säger hon.

Hon säger att hon och hennes kollega nyligen tagit över bageriet och att det därför inte är aktuellt för dem att teckna kollektivavtal, i alla fall inte just nu.

– Det är inte obligatoriskt att ha kollektivavtal och vi har inte möjlighet att ha de villkor det skulle innebära nu.

Hon och den andra delägaren jobbar själva i bageriet och säger att verksamheten kommer att fortsätta som vanligt trots fackets konflikt.

– Vi märker inte så mycket av den. De står här utanför, men vi har ju våra stamkunder och jobbar på som vanligt.

Lena Persson på Livs, hoppas dock att konflikten få företaget att teckna avtal. Hon stod själv strejkvakt utanför konditoriet på morgonen i dag och säger att hon hittills bara fått positiva reaktioner från förbipasserande.

– Vi hoppas att det här ger effekt, säger hon.