Hon larmade i medier om stressen i hemtjänsten i Österåker och blev av med sitt vikariat. Nu får den dåvarande enhetschefen kritik av JO.

För snart två år sedan slog Erica Wallberg larm om stressen i hemtjänsten i Österåker. Hon var vikarie och berättade i Expressen om att hon förväntades vara på flera ställen samtidigt och knappt hann äta lunch. Efter artikeln fick hon kritik av sin chef som sa att man inte förväntades gå till medier med kritik i första hand, och hon förlorade omedelbart sitt vikariat.

Nu kritiseras den dåvarande enhetschefen av Justitieombudsmannen, JO, berättar tidningen Kommunalarbetaren. JO anser att chefen brutit mot tryckfrihetsförordningens repressalieförbud. Förbudet innebär att en arbetsgivare inte får bestraffa anställda i offentlig sektor för att de talat med media, eftersom offentliganställda har meddelarfrihet som ger dem rätt att lämna uppgifter till medier.

JO ser allvarligt på chefens agerande eftersom det kan avskräcka andra anställda från att utnyttja sin meddelarfrihet.

”En sådan utveckling motverkar en fri och öppen debatt som är en grundläggande förutsättning för ett demokratiskt samhälle” skriver JO i beslutet som Kommunalarbetaren tagit del av.

Erica Wallberg ser JO:s kritik som en upprättelse, och som en viktig signal om att det är okej att använda meddelarfriheten.

– Jag är glad över att systemet fungerar. Man måste kunna säga ifrån när det inte är som det ska. Jag tycker att fler ska gå ut i media och säga ifrån, stå upp för yttrandefrihet och meddelarfrihet, säger hon till Kommunalarbetaren.