Från det här taket föll den inhyrda byggnadsarbetaren mot sin död i november 2012. Foto: Christine Olsson

Från det här taket föll den inhyrda byggnadsarbetaren mot sin död i november 2012. Foto: Christine Olsson

Mannen dog när han föll från ett tak utan säkerhetsutrustning. Tingsrätten friade arbetsgivaren, men nu döms han i hovrätten och företaget får böta en miljon kronor.

Det var i november 2012 som två fast anställda och en inhyrd byggnadsarbetare på Globen tak & fastighetsvård AB skulle renovera en villa i Värmdö i Stockholm. De arbetade på taket utan personlig fallskyddsutrustning och det fanns inte heller några säkerhetsanordningar på taket som förhindrade fall.

Dagen efter att arbetet påbörjats föll den inhyrda mannen till marken sex meter ner och dog av sina skador.

Åklagaren ansåg att företagets vd var ansvarig för olyckan. Han åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död – och även företaget skulle betala företagsbot. En oenig tingsrätt valde dock att fria de åtalade, vilket Arbetet tidigare berättat om.

Arbetarna hade tillgång till livlinor men vd:n hade informerat om att dessa inte behövde användas eftersom det handlade om arbete på ett platt tak. Arbetet skulle även utföras mer än tre meter från kanten.

Tingsrätten fann att vd:n förvisso hade fel, livlinorna borde ha använts, men att Arbetsmiljöverkets praxis är så luddig att han hade fog att tro att de inte behövdes. Han hade därför inte varit oaktsam, enligt tingsrätten, som dock var oenig.

Hovrätten gör nu en annan bedömning. Rätten anser att vd:n varit oaktsam när han inte tagit reda på vilka regler som gällde och vilka skydd som krävdes. Om han gjort detta skulle olyckan inte ha inträffat och mannen varit vid liv.

Hovrätten dömer därför vd:n för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och 80 dagsböter på 280 kronor. Företaget döms också att betala företagsbot på en miljon kronor.