Erik-webbkronika

Kan man bli kär i en dator?

Det börjar bli dags att fundera över det.

Det brittiska företaget Deep Mind har gjort ett dataprogram som har lärt sig spela 49 gamla dataspel. Enkla spel där färgglada pluppar rör sig ryckigt över skärmen.

Det nydanande är att programmet lärt sig spelen på samma sätt som ett barn. Det har slumpmässigt ”dragit” i ett reglage. Sett vad som hänt. Agerat och observerat igen. Långsamt lärt sig styra plupparna på skärmen. Sen räknat ut vad meningen med spelen varit och därefter lagt upp en strategi för att vinna.

Den som kan lära sig spela dataspel kan också förändra världen.

Deep Mind är bara ett av många företag som satsat på att utveckla artificiell intelligens (AI). I dag finns dataprogram som lurat andra människor att tro att de chattat med en 13-årig pojke från Ukraina.

Utvecklingen lär inte stanna där. Det är bara en tidsfråga innan den första kärleksrelationen mellan en människa och ett dataprogram inleds.

I dag finns program som spöar läkare i medicinsk diagnostik. Om några år har vi datastyrda bilar och flygplan som kör och flyger säkrare och billigare än människor.

Det har sagts att maskiner bara tar de tunga och tråkiga jobben. Men vilka jobb finns kvar när dataprogram kan lägga upp och genomföra en vetenskaplig studie bättre än en människa?

– Artificiell intelligens kan leda till mänsklighetens undergång, varnar pessimisten.

En högre intelligens tänker kanske att det bästa för miljön är att hålla nere människostammen till ett par hundra tusen individer.

Optimisten ser en framtid där vi inte behöver jobba så mycket.

Kanske blir det si, eller så. Det som jag undrar mest över är dock hur synen på oss själva förändras.
Sedan 1600-talet har vi gjort en dygd av kunskap och upplysning. ”Jag tänker, därför är jag.” Vi har investerat så mycket av vårt människovärde i vår intelligens. Under kolonialismen rättfärdigades utrotandet med att andra raser var underlägsna. I dag dödas kor, grisar och andra djur med samma argument. De är inte lika medvetna som oss.

En gissning är att när vi skapat en högre intelligens kommer vi att uppvärdera egenskaper som skiljer oss från maskinerna. Förmodligen tala mer om vårt känsloliv, våra drifter. Fast då stöter vi på ett annat problem. Även djur har känslor och drifter, precis som vi.