Ryssland satsar stort inför fotbolls-VM 2018, men ekonomisk kris pressar budgeten. Facket fruktar att migrantarbetarna som bygger arenorna får betala priset.

Förberedelserna för fotbolls-VM i Qatar har kritiserats hårt: Förskräckande många av byggnadsarbetarna från Nepal, Indien och Bangladesh har fått sätta livet till.

– Men kring fotbolls-VM i Ryssland har det varit tyst, trots att det ligger fyra år närmare i tiden, säger Christer Wälivaara, strateg för internationella frågor vid 6F, ett samarbete mellan Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet har ordförandena för de fem förbunden påmint om de mutor och dåliga arbetsvillkor som omgav byggena i Sotji inför OS förra året. Enligt den ryska människorättsorganisationen Memorial fick 40 000 arbetare inte ut sina löner. Risken är uppenbar för samma slags rättslöshet när Ryssland nu bygger arenor och andra anläggningar i elva städer inför fotbolls-VM, hävdar de svenska facken. Särskilt som mycket av byggena även den här gången utförs av gästarbetare från Centralasien.

Oron delas av det globala bygg- och träfacket, som tillsammans med byggfack i europeiska länder har gjort en plan för att organisera arbetarna vid VM-byggena, teckna avtal och bevaka arbetsvillkoren.

Totalt genomförs närmare 300 byggprojekt inför VM, enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta. Just nu pågår byggandet av arenor i Moskva och Sankt Petersburg, medan arenorna i Kazan och Sotji redan är klara och övriga sju arenor nätt och jämt har påbörjats, säger Michail Kartashev, koordinator för det internationella bygg- och träarbetarfacket i Moskva.

– I Moskva är villkoren bra. Ett mönsterbygge.

– Zenitstadion i Sankt Petersburg är annorlunda, eftersom väldigt många underentreprenörer är inblandade. Många är migrantarbetare från Uzbekistan och Tadzjikistan. Där finns problem – men det är svårt för facket att komma in, eftersom arenan byggs på en ö och bevakningen är hård.

Det globala bygg- och träfacket har besökt Sankt Petersburg och rapporterar om dåliga villkor för de 2000 byggnadsarbetarna, varav många är tadzjiker och uzbeker. Arbetarna bor på bygget, fyra och fyra i varje bod, varvid 20 personer delar på en toalett och dusch. Facket har intervjuat 14 arbetare, och bland dem var den genomsnittliga lönen 5 500 kronor i månaden – ungefär som genomsnittet för branschen i Sankt Petersburg.

– I de regioner där arenabyggena snart ska börja kommer det att finnas många migrantarbetare, säger Michail Kartashev. Det är troligt att facket kommer att hindras från att komma in på de byggena, med motiveringen att det är ”skyddsobjekt”.

Generellt är migrantarbetare från Centralasien extremt utsatta, särskild som många saknar arbetstillstånd. Ryska massmedia har rapporterat om utnyttjande och våld med rasistiska förtecken.

Risken för pressade löner, arbetstider och andra villkor har ökat sedan låga oljepriser utlöst en ekonomisk kris i Ryssland. Nyligen meddelade sportministern Vitalij Mutko att utgifterna för VM-förberedelserna måste sänkas med tio procent. Därefter har det ryska transportministeriet meddelat att utgifterna för vägbyggen inför VM måste hållas nere, enligt tidningen Vedomosti.

Att Ryssland får stå värd för fotbolls-VM har ifrågasatts av flera skäl, bland dem landets politik mot hbtq-personer och kriget i Ukraina. I dagarna uppmanade Ukrainas president Petro Porosjenko till bojkott av VM i den tyska tidningen Bild.

– Det sägs att fotbollen står utanför politiken, sa Petro Porosjenko. Men vårt bästa klubblag, Sjachtar Donetsk, tvingas spela i Lviv därför att ryska soldater har tagit Donetsk.